У Украјини почела нова мобилизација, по потреби биће позване и жене старости од 25 до 50 година

mobilizacija u ukrajini1

Закон о делимичној мобилизацији у Украјини, објављен у листу „Глас Украјине“ од 20. јануара, ступио је на снагу. Укупно у 2015. могло би да буде мобилисано око 104 хиљаде људи.

У 2015., мобилизација ће бити обављена у три фазе, за 210 дана. Још две су планиране у априлу и јуну.

Овај закон ступа на снагу даном објављивања,“   каже се у документу.

15. јануара, Врховна Рада Украјине одобрила је предлог закона о делимичној мобилизацији у 2015. 19. јануара, Порошенко га је потписао.

Према том документу, у 2015., мобилизација ће бити обављена у три фазе за 210 дана. 20.јануара почиње прва фаза мобилизације од 90 дана, у априлу друга од 60 дана и у јуну трећа, такође у трајању од 60 дана.

Ово је четврти талас мобилизације у Украјини. Прва три су обављена 2014. године. 14. јануара Порошенко је рекао да нико од регрута неће бити послат у зону антитерористичке операције у Донбас.“

Министар одбране Степан Полторак рекао је раније да само у 2015. могло би да буде мобилисано око 104.000 људи. Током текуће године ће бити позвано око 50 хиљада грађана.

Мобилизацијом неће бити обухваћене одређене категорије војне службе – посебно неподобних из здравствених разлога, студенати и дипломаци, свештеници, родитељи троје или више деце, становницима територија изван контроле украјинских власти.

Представник Генералштаба Украјине Володимир Талалаи рекао је да онај који избегава војну обавезу у Украјини суочава са казном од две до пет година затвора. Према његовим речима, ако буде потребно, у војску ће се звати и жене старости од 25 до 50 година.

Из Порошенкове администрације су изјавили да сви званичници и посланици подлежу мобилизацији.

Русвесна.су – превод: Срби на окуп