Кочо Данај: Црна Гора је терористичка и окупаторска држава

koco-danaj1

Албанци у Црној Гори су дискриминисани, као и у Србији, Македонији и Грчкој, и Европска унија им мора дозволити уједињење у једну државу, поручио је лидер Листе за Природну Албанију Кочо Данај.

Он је званичну Подгорицу, Београд, Скопље и Атину упоредио са Исламском државом (ИСИЛ).

„Постоји једноставно објашњење у случају Балкана. Не смијемо заборавити да на Балкану више од једног вијека имамо шовинизам, који је само промијенио облик, али је то остало суштински исто. То је шовинизам који се наставља и он је усмјерен против Албанаца. Албанци су дискриминисани још од времена Отоманског царства. Било нас је и тада, али нам није било дозвољено да се зовемо Албанци, већ смо били Арнаути. Нацији која је призната као таква мора бити дозвољена употреба националних симбола. Да ли нам је дозвољена службена употреба албанског језика за Албанаце у Македонији? Не постоји закон о томе. Да ли је употреба заставе дозвољена? Не постоји закон о томе. Да ли је његовање њихове културе дозвољено? Не постоји закон о томе. Албанце у Македонији третирају као у Османском царству. И опет албански политичари ћуте. Брисел ћути поново и мирно посматра то ограничавање права Албанаца као проблем другог или трећег реда. То се дешава и у Црној Гори, као и у Грчкој, која и даље наставља да негира геноцид у Камерији и понекад показује тежње према територији Албанаца“, казао је Данај у интервјуу за албански лист „Телеграф”.

albania1 Данај: Црна Гора је терористичка и окупаторска држава

Он је оптужио албанске политичаре да у тренутној ситуацији мисле само на себе, а никако на албанску нацију.

Морамо рећи Европској унији да ако су озбиљни у својој борби против окупаторских снага, без обзира на то гдје се налазе, сада је то Исламска држава, а сјутра то може бити још једна, неке друге вјероисповијести, онда морате дозволити Албанцима да се уједине у једну државу. Ја видим четири ћелије те нове окупаторске ИСИЛ, а оне су у Атини, Београду, Скопљу и Подгорици“, казао је Данај.

Он је раније упутио писмо црногорском премијеру Милу Ђукановићу и лидеру Покрета за промјене Небојши Медојевићу, од којих је затражио да Албанцима на миран начин и кроз дијалог предају територије. У том писму је, између осталог, нагласио да Албанци у Црној Гори имају право на самоопредјељење.

Он је најавио да ће Листа за Природну Албанију ускоро затражити од Међународног суда правде у Хагу да преиспита одлуке Лондонске конференције из 1913. године, на којој је Албанија установљена у данашњим границама.

ДАН