Тачи у Црну Гору „уводи“ албански буквар и најављује косовске универзитете

taci-ulcinj

Такозвани поптпредсједник Владе Косова је, боравећи у Улцињу, обећао домаћинима да ће се заложити да се у црногорске основне школе, у којима уче албанска ђеца, уведе универзални албански буквар. Он је такође најавио могућност отварања косовских факултета у Црној Гори.

Челници општине Улцињ и представници албанских политичких странака разговарали су јуче са Тачијем, између осталог, о увођењу буквара (Aбетарја) који је у употреби у образовном систему Aлбаније и Косова у основим школама у Црној Гори на албанском језику.

Од наредне школске године прваци у основим школама у Црној Гори на албанском језику могли би да уче из буквара који је у употреби у образовном систему Aлбаније и Косова, сазнаје Портал Ул-инфо.

Према писању наведеног портала, Тачи је обећао подршку за ту намјеру наводећи да из јединственог албанског буквара уче и у Прешевској долини.

Он је рекао да ће помоћи школовање студената из Црне Горе на факултетима на Косову, али и додао да се они могу отварати и у Црној Гори обзиром да та земља има отворену, тржишну привреду.

Волимподгорицу.ме