САД: Отац „најсмртоноснијег снајперисте“ поносан на свог сина – Спасао је много више људи него што је оних које је убио (ВИДЕО)

Chris-Kyle

Вејн Кајл, отац Криса Кајла по чијем лику је снимљен филм „Амерички снајпериста“ који има шест номинација за Оскара, испричао је „Фокс њуз“ причу о најсмртоноснијем снајперисти у историји војске САД. Млађег Кајла је у фебруару 2013. убио другу ратни ветеран у стрељани у Тексасу.

Крис Кајл је између 2003. и 2008. четири пута боравио у Ираку и за то време убио 255 побуњеника својом снајперском пушком. Пентагон је потврдио 160, док је осталима податке имао сам Кајл.

– Број живота које је спасао већи је од броја живота које је одузео – тврди Кајлов отац.

Он је у програму „Хенити“ навео и да је редитељу Клинту Иствуду и глумцу Бредлију Куперу који је глумио његовог сина запретио да ће им се осветити уколико холивудски филм буде нарушио херојску репутацију млађег Кајла.

И Иствуд и Купер су уверили Вејна да у филму неће бити ничега што би било непријатно породици Кајл.

– Погледали су ме у очи и рекли да ће поштовати сећање на мог сина. То је за мене било довољно. И господин Иствуд и господин Купер су људи којима могу да верујем. Били су отворени и нису желели ништа да крију – рекао је 65-годишњи Кајл.

Њему се допало то што је Иствуд (84) дошао лично у Хамилтон у Тексасу да би видео мишљење оца снајперисте о филму.

У другом интервјуу за „Дејли мејл“ је старији Кајл рекао да је знао шта Холивуд може све да уради.

Бредли Купер као Крис Кајл

– Знао сам како мењају ствари. Рекао сам господину Иствуду да нисам срећан што снимају филм о мом сину, али су они имали пуно поштовања и рекли ми да ће испричати истину – рекао је отац.

Крис Кајл, припадник специјалних јединица морнаричких Фока, страдао је у 38. години не на ирачком ратишту, већ код куће у Тексасу. Њега је убио други повратник из рата који се сада брани тиме што је био под утицајем посттрауматског стреса.

О убиству ће ићи посебан текст на крају филма, иако се оно десило након што су откупљена права на снимање филма по књизи, а сам процес снимања почео после злочина.

Кајл је био толико смртоносан по ирачке побуњенике да су га звали „Ђаво из Рамадија“ и за његовом главом је била расписана потерница на 80.000 долара.

(Н. В.- Блиц)