Душан Јањић: Није ми јасно зашто је Тачи „свима њима“ толики трн у оку?

Janjic

Директор београдског Центра за етничке односе др Душан Јањић казао је да „на Aмфилохијеву жалост“, све досадашње истраге нијесу показале директну везу Хашима Тачија и ратних злочина, те да дио јавности заборавља да је Тачи био комесар, а не командант, да не знају историју косовског сукоба, али ни садашњу реалност Косова.

„Њима је Хашим Тачи опаснији од Рамуша Харадинаја, који је два пута био у Хашком трибуналу или од, рецимо, Фатмира Лимаја, или од неких команданата са којима су спремни да сарађују у неким сумњивим радњама“, казао је Јањић за Портал Aналитика, додајући да је веома интересантно да је управо Тачи толики трн у оку.

Он је оцијенио да је јако добро што политичка злоупотреба ове посјете од стране Српске православне цркве није добила ширу подршку црногорске јавности, те да није омела Владу Црне Горе да реализује посјету ткзв. косовског потпредсједника Владе, иако по нешто скраћеном програму.

Јањић истиче да је посјета Тачија веома добра ствар јер показује разумљиви интерес црногорске и косовске стране да добро управљају ризицима.

„Што се тиче обостране користи, посјета Хашима Тачија је дио шире обавезе о унапређењу билатералних односа у региону. Мислим да ће ова посјета допринијети унапређењу билатералних али и економских односа и да ће проширити обим сарадње не само влада Црне Горе, Србије и Косова, него и друштава три државе – посебно Срба и Црногораца који живе на Косову“, навео је Јањић.

РТЦГ