Маровић: Протести против Тачија су ретроградни

Најава протеста због посјете  Хашима Тачија је покушај повратка у прошлост и подизања националних тензија и нетрпељивости према политичким представницима других народа, које су драматично много коштале наш регион, казао је потпредсједник Демократске партије социјалиста ДПС Светозар Маровић.

svetozar marovic Маровић: Протести против Тачија су ретроградни

Светозар Маровић је истакао да је најављени протест, који ће бити одржан у петак у 12 сати испред Виле Горица у Подгорици, „покушај заустављања будућности, толеранције, владавине права и безуспјешног настојања да се Црна Гора у свакој прилици покуша усталасати, дестабилизовати, окривити за све што је другима, укључујући и братску Србију, дозвољено“.

„Њима, или бар великом дијелу њих, нажалост смета што Црна Гора постоји као независна, међународно призната земља, што слиједи политику ЕУ, као земља кандидат за чланство у ЕУ, што је на путу уласка у НАТО, што је у одличним односима са Београдом и фактор стабилности у региону.

Нажалост, против свега тога и свих тих вриједности бори се већински дио опозиције у Црној Гори. Вјерујем да то виде и у Вашингтону и у Бриселу и у Москви. То је политика која је због свега тога губила и изгубиће и у овом новом планираном покушају враћања у деведесете, умјесто да слиједе године новог миленијума, које су пут за мирнији, грађански, европски регион и Црну Гору у њему“, истакао је потпредсједник ДПС-а.

Маровић напомиње да Црна Гора жели добре односе са свим сусједима. Додаје да је Црна Гора признала „Косово“ и да поштује реланост институција „Косова“.

„Уз пуно поштовање Албанаца у Црној Гори, као важног субјекта грађанске стабилности и националне толеранције, држава ради са институцијама Косова на јачању уставне позиције Црногораца на Косову. Црна Гора у новијем времену никад није имала боље односе са Србијом, чији дијалог са институцијама Косова у потпуности подржавамо ради заштите свих права Срба на Косову, као и вјерске и духовне баштине српског народа“, нагласио је Маровић. Он подјсећа да су у Црној Гори, као и у Србији, у службеним посјетама боравили представници Владе Албаније, а да су премијери Србије у више континуираних сусрета у сталном дијалогу имали сусрете са Тачијем.

ЦДМ