Вучић нападнут на Косову. Албанци му шутирали аутомобил. Вучић плакао на Косову! (ВИДЕО)

aleksandar-vucic-foto-printskrin

ГРАЧАНИЦА – Премијер Александар Вучић није данас хтео да одговара на, како је приметио, неозбиљна питања новинара приштинских медија, који су се интересовали „кад ће Србија да призна независност Косова“, те „да ли ваша држава намерава да тражи опроштај за оно што се десило за време рата?“.

Вучић је одговорио контрапитањем: „Да ли има неко друго, неко озбиљно питање?“.

Новинаре приштинских медија такође је интересовало и да ли ће посетити Ђаковицу, на шта је он одговорио да не зна да ли ће га звати из тамошњег манастира, али да зна да су Србе и сада каменовали кад су пошли у Ђаковицу.

Вучић је додао да очекује и да ће посетити и Ђаковицу, али и друга места на Косову и Метохији.

Медије је интересовало и да ли је данас имао проблема приликом посете Косову и Метохији.

Вучић је рекао да су неки шутирали аутомобиле у којима су били српски премијер и министри, а он им је поручио да је Косово део Србије.

СПОМЕНИК КРАЉУ МИЛУТИНУ Премијер Србије Александар Вучић открио је данас споменик краљу Милутину у центру Грачанице и поручио да свако министарство има обавезу да води рачуна о сваком месту на Косову и Метохији. Указао је да не воли да говори о „небеској Србији“, али је подсетио да је 1321. године умро краљ Милутин и да сад, седам векова након тога, треба да видимо шта смо урадили од онога што је, како је рекао, он урадио и шта треба да учинимо како бисмо обезбедили будућност наше деце.

„Не знам да ли их боле ноге, неки су се непристојно понашали. Није пристојно да се према људима било које вере и нације тако понашате“, рекао је Вучић.

Он је додао да се у централној Србији тако нешто никад не би могло десити и да нико не би доживео оно што је он данас доживљавао.

„То говори о нашем различитом приступу и односу“, рекао је Вучић и додао да се то догодило на излазу са аутопута ка Грачаници.

Премијер је, говорећи о разговорима са Србима у Пасјану и Штрпцу, рекао да је веома задовољан и захвалан због чињенице да су они показали данас да поштују рад Владе Србије и то што одлуке доноси хладне главе, а не врелог срца.

„То људи разумеју“, рекао је Вучић новинарима на уласку у конак манастира Грачаница.

Он је приметио да је данас у Косовском поморављу видео људе „уздигнутих чела и руку“, који поносно носе српске заставе на Косову и Метохији.

Такође, истакао је да је пресрећан и због броја људи који су се појавили на отварању породилишта у Пасјану, као и огромног броја људи који су га дочекали у Штрпцу и Грачаници и оценио да то показује да људи поштују оно што влада ради.

„Пред нама је тезак посао у наредном периоду, али сам уверен да ћемо имати боље резултате, да ће живот да победи и да ћемо обезбедити бољу будућност нашем народу једном мудријом и паметнијом политиком“, рекао је Вучић.

Новинарима се обратио и владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, који је рекао да долазак премијера и министара потврђује јединство у напорима да се сачува Косово и Метохија и српско присуство на „светим просторима“.

ПРОБЛЕМЕ РЕШАВАМО МИРНИМ ПУТЕМ Вучић је рекао да је, обилазећи Косово и Метохију данас, виђао Албанце који су га дочекали са својим заставама, да су неки и псовали и претили, али да је наша порука да хоћемо и желимо да све проблеме решавамо мирним путем. Све проблеме треба решавати мирним путем, али никада нећемо прихватити да неко руши српски понос, поручио је Вучић.

„Најважније је да наш народ остане, да не продаје земљу и да буду на својим огњиштима. Заједно држава и црква ће урадити све да се помогне свима који овде живе“, рекао је он и додао да су томе посвећени и да ће уз Божју помоћ у томе и успети.

У првој посети Косовском поморављу једног виског српског званичника од 1999. године Вучић је пре Грачанице бравио у Пасјану, где је отвордио нови здравствени центар са породилиштем, а потом и Штрпце.

Премијер је, обраћајући се грађанима који су га дочекали у Пасјану, рекао да је Србија увек имала храбрости да се брани и сачува своје, али да је највише напредовала у миру и када је одлуке доносила „хладне главе“.

„Србија је највише напредовала онда када је одлуке доносила хладне главе. Када год смо одлуке доносили на такав начин, оне су биле добре за наш народ“, истакао је премијер.
„Са Албанцима, нашим комшијама, желимо да живимо лепо“, рекао је премијер и додао да треба да гледамо свој бољитак и заједничку будућност, јер ћемо стотинама година пред нама живети заједно на истом простору.

Он је апеловао на грађане Косовског поморавља да сачувају своја имања и да их, колико год им било тешко, не продају, јер ћемо само на тај начин моћи да останемо „своји на своме“.

Али, истовремено, рекао је, када им је најтеже и када им је тешко треба да знају да је Влада Србије уз њих, да ће им увек помоћи, и сада, и убудуће, све више.
„Намеравамо да и овде, као и у Грачаници и Косовској Митровици, отворимо своје канцеларије“, поручио је премијер.

Он је истакао да су потребни веће присуство институција Србије на Косову, као и инвестиције. „На нама је да вам обезбедимо путеве, да вам обезбедимо посао“, казао је он и подсетио да се управо на Косову рађа највећи број деце у Србији. „Ово је наша колевка и нико нас неће спречити у томе да се деца овде и даље рађају“, додао је он.
„Али, морамо да градимо мир“, поручио је Вучић и додао да само на тај начин и уз пуну стабилност можемо да идемо напред.

Грађанима Косовског поморавља, Вучић је обећао да ће представници владе долазити сваке године и указао да његов и долазак шест министара данас показују да ће влада увек бити уз свој народ у Косовском поморављу и на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да ће бити изграђено још пуно породилишта, инфраструктурних објеката.

Он је још једном поручио да ће грађани Косовког поморавља имати сву помоћ Владе Србије, да ће она бити и већа и чешћа, и свој говор завршио речима „Живела Србија“.

Вучића су у Пасјану дочекали бројни грађани тог места, Гњилана и других делова Косовског поморавља, са заставама Републике Србије, погачом и сољу и узвицима „Вучићу, Вучићу, Србија, Србија“.

Ово је прва посета једног председника Владе Републике Србије од 1999. године Косовском поморављу, то јест Пасјану и Штрпцу.

Танјуг