Ивица Дачић: Своју спољну и безбедносну политику према Русији Србија ће морати да усклади са ЕУ

dacic file

Београд — Предност Србије је што има добре односе са Москвом и Кијевом, али без политичке воље светских актера неће бити решена криза у Украјини.

То је у интервјуу за Н1 рекао министар спољних послова Србије Ивица Дачић, поводом почетка председавања Србије ОЕБС-ом.

 

„Оптимиста сам да ћемо успешно обављати посао али немамо претензије да ћемо решавати светске кризе“, рекао је Дачић и додао да ће Србија бити објективан и поштен посматрач и да неће навијати ни за кога.

Он је, међутим, додао да верује да би Србија било много теже одређена за председавајућег ОЕБС-а да се о томе одлучивало након почетка украјинске кризе, а не још 2011. године.

Дачић је додао да је одавно јасно да ће Србија морати да усклади своју спољну и безбедносну политику са Европском унијом према Русији али да ће то бити неопходно када дође до уласка у чланство Уније.

Министар је додао да Србија нема несугласице са Унијом када је у питању територијални интегритет Украјине, већ искључиво када је у питању увођење санкција Русији.

Говорећи о неспоразуму између председника Србије Томислава Николића и амбсадора Немачке Хајнца Вилхелма о томе да ли је признање Косова услов за чланство у Унији, Дачић је рекао да то неће утицати на односе са Немачком и додао да су те несугласице разјашњене.

Он је оценио да је Немачка веома важна земља када је у питању наставак европских интеграција Србије и да је, због тога, од изузетног значаја да се са том земљом одржавају добри односи.

(Танјуг)