Нова уцена ЕУ о којој нико не говори: Долазак папе у Србију још један услов за улазак у ЕУ!

папа-јеретик

Србија се нашла пред новом уценом Европске уније! Званичници ЕУ поручили су српским властима да би требало да организују посету поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање, сазнаје Информер! Иако није представљен као званичан услов наставка евроинтеграција, тврде наши извори, Европљани су јасно ставили до знања да би папин дотазак био „снажан политички сигнал“ који би убрзао европски пут Србије.

Његову посету организовале су све чланице ЕУ у региону, што је, додају упућени, доказ да је то „неформална обавеза“ за улазак у Унију.

Тешка препрека

Према речима наших саговорника, ово би могло да буде једна од тежих европских препрека, будући да се папиној посети противи Српска православна црква: – 0 овом се не прича јер је на дугачком штапу. Ипак, чињеница је да су чланице ЕУ урегиону организовале папину посету, што значи да ће то у неком тренутку бити на преговарачком столу.

Европски званичници поручили српским властима да држава треба да организује посету поглавара Римокатоличке цркве лако ово није званичан услов, папа Фрања обишао чланице ЕУ у региону.

Папина посета није званичан услов ЕУ, али мислим да је у нашем интересу да то организујемо Ивица Дачић, шеф дипломатије

То може бити проблем због противљења СПЦ, али и дела јавности који сматра да би папа прво требало да се извини Србима због тога  што су католички поглавари подржавали геноцид, као и због похвалних изјава о кардиналу НДХ Алојзију Степинцу… – каже наш извор из дипломатских кругова. Да би ово заиста могао да буде нови европски услов, било званичан било незваничан, индиректно је потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић. Упитан да прокоментарише ове наводе, Дачић одговара да ЕУ није тражила да папа посети Србију, али да би нам његов долазак користио: – ЕУ није поставила никакав званичан захтев. Моје мишљење, ипак, јесте да би папа Фрања требало да дође у Србију и да је то у нашем интересу. Његова посета би нам свакако користила – наглашава Дачић.

Митрополит Порфирије: Не знамо за посету у Српској православној цркви, упитани да прокоментаришу наша сазнања, кажу да први пут чују да би до папине посете могло доћи. – Живот цркве нема везе са световним стварима, па тако ни с организовањем папине посете – изјавио је митрополит Порфирије за Информер.

Не би шкодило

Професор ФПН Предраг Симић оцењује да папин долазак није формалан услов, али да се то „подразумева“.

– То је слична прича као за НАТО. Нико никад званично није рекао да је чланство у тој организацији услов за ЕУ, па су све њене чланице истовремено и у НАТО. Посета папе позитивно би утицала на европски пут – истиче Симић, додајући да је сад најбољи тренутак за то, будучи да папа нема тако радикална ставове као претходници.

Потпуна је измишљотина да је ово било какав услов. ЕУ је секуларна организација. Папа није посетио Финску, банску, па ни све балтичке земље које су чланице ЕУ. – Живица Туцић

И аналитичар Душан Јањић верује да папа Фрања у Србији није званичан захтев ЕУ, али да тај догађај „не би шкодио придруживању Унији“, – Иако Ватикан није члан ЕУ, папин долазак у Београд био би значајан. Међутим, велики проблем је противљење Руске православне цркве, као и наших црквених великодостојника, без чега је посета немогућа. С обзиром на то да се ислам шири Европом, а хришћанство губи упориште, можда то буде иницијална каписла за побољшање односа са Ватиканом – закључује Јањић.

Б.Вукчевић, Информер