Преживели чланови: У новом броjу „Шарли ебдо“ опет карикатуре „пророка“ Mухамеда

charlie-hebdo-s-est-deja-attire-les-foudres

ПAРИЗ – Нови броj француског сатиричког недељника „Шарли ебдо“, на коjем раде преживели чланови редакциjе десетковане у прошлонедељном масакру у Паризу, садржаваће карикатуре пророка Mухамеда, обjавио jе данас адвокат тог листа Ришар Mалка.

Специjално издање листа, коjе излази у среду, биће штампано на 16 различитих jезика за читаоце широм света, рекао jе колумниста „Шарли ебдоа“ Патрик Пелу, а пренела агенциjа AфП.

Раниjе jе саопштено да ће нови броj листа бити штампан у милион, уместо уобичаjених 60.000 примерака, а имаће осам уместо досадашњих 16 страна.

Mалка jе у изjави за француски радио рекао да ће се у новом броjу пророк Mухамед, поред осталих, „очигледно поново наћи на мети сатире, како бисмо показали да редакциjа неће ни милиметра попустити пред екстремистима коjи покушаваjу да jе ућуткаjу“.

Браћа Саид и Шериф Kуаши, коjа су у прошлу среду у нападу на редакциjу „Шарли ебдоа“ убили 12 људи, укључуjући петорицу наjбољих карикатуриста и jош три члана редакциjе, викали су после напада да су „осветили пророка Mухамеда“.

Лист „Шарли ебдо“ jе у прошлости више пута обjављивао сатиричке карикатуре пророка Mухамеда, што jе у неким муслиманским земљама изазвало велики бес и одржавање протеста. Редакциjа француског листа jе због претњи радикалних муслимана од 2006. имала полициjску заштиту.

Танјуг