Едита Тахири: ЗСО ће бити обична невладина организација

Edita-Tahiri

Срби са Косова сматрају да Србија мора да задржи надлежности бар у области образовања и здравства и да не сме да дозволи да Срби остану само грађани самопроглашеног Косова.

Представници дела српског становништва страхују да је званични Београд неспреман за преговоре о коначном статусту српске покрајине те да нема ни националну ни државну стратегију.

Један од оснивача Српског националног форума Момчило Трајковић наводи да председник Србије Томислав Николић тек сада најављује државну стратегију, али да ће се она заснивати на недовољном познавању ситуације на Космету.

– До трајног решења не може доћи све док је српско национално биће на Космету разједињено и разбијено у парампарчад – истиче Трајковић за Срну.

Једно од горућих проблема које на састанку премијера Србије Алекдандра Вучића и ткзв. премијера Косова Исе Мустафе мора бити решено јесте питање надлежности Заједнице српских општина /ЗСО/.

Управо би ЗСО, напомиње Трајковић, према најавама из Београда, требало да буде окосница државне и националне стратегије Србије.

Српска листа, која је под утицајем власти у Београду, прихватила је учешће на локалним и парламентарним изборима уз гаранције да ће ЗСО постати институција са извршним овлаштењима.

Александар Јаблановић, директор листе Српска, тврди да су сви потези кадрова Српске усаглашени са Београдом и премијером Александром Вучићем.

– Уколико ЗСО не добије извршна овлаштења, Српска ће размотрити даље учешће у косовским институцијама – тврди Јаблановић.

Међутим, Едита Тахири, шеф преговарачког тима Приштине, најављује пред преговоре са Србијом крајем јануара да ће ЗСО бити обична невладина организација, без икаквих извршних овлаштења.

Она најављује да ће на састанку у Бриселу Вучић и Мустафа потписати акт о гашењу српских институција и успостављању безусловне власти косовских институција на цецлој територији самопроглашеног Косова, укључујући север.

Истовремено, указују представници Срба са Косова, Влада Србије је обједињавањем надлежности председника Привременог општинског органа српске општине Штрпце са надлежностима косовске општине Штрпце потврдила тврдње Тахиријеве да ће Срби бити „утопљени“ у косовске институције.

Такође, у најави је и обједињавање средстава издвојених из буџета Србије и буџета Косова намијењеног повратницима.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, најављује да ће буџетска политика о повратницима бити усаглашена и обједињена са Приштином.

Срби са Косова тврде да се он тако позива на Ахтисаријев пакет, документ који Влада Србије није прихватила.

Ахтисаријевим пакетом предвиђено је да контролу и распоређивање средстава врши Народна банка Косова, а не ЗСО, односно управо онако како тврди Едита Тахири.

(Блиц)