Колинда Грабар Китаровић: Завршићу оно што је Фрањо Туђман започео, борићу се за права Хрвата у Србији, Војводини и другим земљама, држаћу се наше пријатељице Немачке

Kolinda-Grabar-Kitarovic

Колинда Грабар Китаровић, која је синоћ изабрана за прву председиницу Хрватске, поручила је након што је Државна изборна комисија објавила прве непотпуне резултате, да ће радити за Хрватску како би она била међу најразвијенијим земљама ЕУ и света.

 

– Драги хрватски дрžжављани, добро вече свима у величанственој ноћи у којој смо остварили победу за нашšу вољену Хрватску. Ја се не предајем и тако ћемо радити за Хрватску. Не дам да ми нико каžже да Хрватска неће бити богата. Хрватска ће бити најразвијенија земља ЕУ и света. То вам обећавам –  поручила је она.

Према њеним речима, Хрватску чека посао „не сутра, већ вечерас“, преносе локални медији.

– Позиционираћемо се у ЕУ и НАТО како заслужлујемо, обновићемо стратешка партнерства, као што је оно с нашом пријатељицом Немачком, решаваћемо отворена питања са суседима и позивам их на дијалог да та питање престанемо да подмећемо под тепих –  рекла је Грабар Китаровић у победничком говору у Хипо центру у Загребу.

Она је рекла да ће се борити за унапређење права мањина, али да „ништа мање“ неће тразити за Хрвате у Србији и додала да ће се залагати и за равноправност Хрвата у БиХ.

У свом говору, Грабар Китаровић је обећала да ће, како је рекла, Хрватска бити међу најразвијенијим државама ЕУ и света.

Она је поручила да ће се борити за хрватске националне интересе, јер је „ово Хрватска, а не регија“.

Према последњим подацима Државне изборне комисије, на основу 99,70 одсто обрађених листића, Грабар Китаровић освојила је у другом кругу избора 50,43 одсто гласова, а социјалдемократа Иво Јосиповић 49,57 одсто. Разлика у броју гласова је свега око 20.000.

Према закону, новоизабрана председница ступиће на дужност последњег дана мандата Иве Јосиповића, који је петогодишњи мандат преузео 19. фебруара 2010.

Грабар Китаровић мораће да поднесе оставку на дужност у ХДЗ-у, јер је дужност председника неспојива с било којом јавном или професионалном дужношћу.

Грабар Китаровић је прва председница Хрватске у историји, али и прва из ХДЗ после 15 година. Из ХДЗ председник је 90-тих у два мандата био Фрањо Туђман.

(Танјуг)