Челник ЦИА: Моји пријатељи из БИА!

majkl-hejdenВАШИНГТОН – Доскорашњи први човек ЦИА Мајкл Хејден оценио је сарадњу са Безбедносно-информативном агенцијом као пријатељску. Бивши челници америчке тајне службе данас су одговарали на питања новинара о акцији хватања Осаме Бин Ладена, али су одговорили и на питање о односима са српским колегама!

На питање дописника Танјуга каква је била сарадња са српским службама безбедности у борби против тероризма, док је он водио ЦИА од 2006. до 2009. године, Хејден је, уз осмех, рекао „пријатељи не причају о пријатељима“.
Он је одговорио и на питање о ширењу исламистичких снага на Балкану, рекавши да је, док је био шеф обавештајне службе америчких снага у Европи током прве половине деведесетих, био видљив значајан раст исламистичког утицаја у Босни, а да сада није упознат са актуелним подацима.

Бивши челници америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) оценили су данас да је нови филм „00:30-Тајна операција“ о хватању Осаме бин Ладена прилично верно приказао рад америчких обавештајаца, али је преувеличао причу о физичкој тортури над заробљеним припадницима Ал Каиде.

На трибини коју је организовао „Американ ентерпрајз институт“, дебатовало се о новом филму редитељке Кетрин Бигелоу, који је у пет категорија номинован за Оскара.

Доскорашњи први човек ЦИА Мајкл Хејден оценио је да је филм умногоме реалан, али да су преувеличани подаци о физичкој тортури над заробљеним припадницима Ал Каиде.
„Обавештајни подаци су нам били најјаче оружје приликом испитивања. Знали су да можемо да проверимо да ли су искрени код других притвореника“, казао је Хејден, истакавши да је главни посао био да се исламисти убеде да не чине религијски грех када одлуче да проговоре.

Он није негирао да су коришћене и оштре технике приликом испитивања, као што је било потапање глава осумњичених у воду, али је додао да је тога било много мање него што се у јавности мислило.
„Прво смо били оптужени да не чинимо довољно да Американци буду безбедни, а онда је речено да је то превише“, казао је Хејден, који је водио обавештајну службу док је председник САД био Џорџ Буш.

Један од Хејденових најближих сарадника док је руководио ЦИА – Хозе Родригез је казао да је десетогодишњим радом и сарадњом агенције и војске дошло до хватања Бин Ладена 2011. године.

„Испитивање није трајало недељама, већ по пар дана. То су били его манијаци, када проговоре нису могли да се зауставе, хтели су све да испричају о злочинима које су починили“, навео је Родригез, који је руководио тајним операцијама ЦИА.

Сличне ставове је изнео и бивши шеф службе за заштиту законитости у ЦИА Џон Рицо, рекавши да је филм добар, али да претерани значај даје мерама принуде у потрази за вођом Ал Каиде, док је у стварности био много важнији обавештајни рад. Филм се већ месец дана приказује у биоскопима у Америци, а од пре две недеље стигао је и у српске биоскопе.

Курир / СРБИ НА ОКУП