Лудило: Јацењук изјавио да је СССР напао Немачку и Украјину на крају Другог светског рата

arsenij-jacenjuk

Русија је затражила од Берлина да изнесе званични немачки став поводом бизарне тврдње украјинског премијера Арсенија Јацењука који је за један немачки ТВ канал рекао како је бивши СССР напао Немачку и Украјину на крају Другог светског рата и како Москви неће бити дозвољено да поново пише историју.

 

Упутили смо ноту немачком министру спољних послова са захтевом да формулише званични немачки став поводом екстремистичких тврдњи премијера Јацењука, који отворено фалсификује историју”, изјавио је данас за новинаре заменик руског министра спољних послова Владимир Титов.

Јацењук је током јучерашње посете Берлину у интервјуу телевизији АРД рекао како ”сви веома добро памтимо совјетски упад у Украјину и Немачку”.

Тако нешто је неопходно избегавати. Нико нема право да прецртава резултате Другог светског рата, а то покушава да учини руски председник (Владимир) Путин”, рекао је Јацењук.

Немачка влада одбила да коментарише

Немачка влада одбила је данас да коментарише Јацењукове изјаве.
Немачка федерална влада не коментарише изјаве које је дао премијер Арсениј Јацењук, рекао је владин портпарол и подсетио да Берлин не доводи у питање на било који начин одговорност Немачке за смрт совјетских грађана током Другог светског рата.