Божидар Ђелић саветује шиптарског премијера Раму!

djelic

Бивши потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић саветује албанског премијера Едија Раму, сазнаје „Ало!“. Ђелић је на овом послу ангажован већ неколико месеци као један од извршних директора француске инвестицоне банке Лазард, а посао му је, како сазнаје наш лист, сређивање албанских финансија.

Извор „Ало!“ тврди да се Ђелић, кога је својевремено ДОС после 5. октобра са истим задатком довео у Србију, за сада добро сналази у руковођењу албанском државном касом, али такође тврди да ће се прави резултати његовог ангажмана видети тек у будућности.

Ђелићев посао топ сикрет

У покушају да сазнамо какве савете даје Едију Рами, „Ало!“ је контактирао Божидара Ђелића на редакцији познати број мобилног телефона, а детаље његовог ангажмана, попут оног колика му је плата, покушали смо да сазнамо и од албанске владе. Нажалост, Ђелићев телефон је за нас био недоступан, а на мејл послат директору за комуникације владе Албаније, нисмо добили одговор ни после пет дана.

– Ђелићево ангажовање у Албанији договорено је приликом Рамине посете Паризу у јуну прошле године. Том приликом албански премијер је, осим састанка са председником и премијером Француске, посетио и седиште банке Лазард и пао је договор да се Божа позабави финансијама Албаније, која је једна од најсиромашнијих европских земаља. Процењено је да би му у овом послу могло бити драгоцено искуство које је имао у Влади Србије – тврди добро обавештени извор нашег листа.

Ајфелова кула први комшија: Зграда у којој је Ђелић купио стан
Ајфелова кула први комшија: Зграда у којој је Ђелић купио стан

Опраштајући се од активног бављења политиком у Србији и подносећи оставке на функцију посланика у Скупштини Србије и све страначке функције у ДС-у, Ђелић је крајем 2013. године и најавио да ће саветовати државе, велика предузећа и банке у спровођењу њихових финансијских стратегија.

– Радујем се новим професионалним изазовима који ће ме одвести широм света. Лазард се рангира међу првих пет финансијских саветника у свету и управља у име својих клијената средствима вредним 180 милијарди долара – написао је Ђелић у свом последњем обраћању српској јавности.
Ђелић је том приликом исказао и велику забринутост због лоше економске ситуације у којој је оставио Србију.

– Забринут сам, наравно, због дубоке економске и социјалне кризе. Инвестиције су пресахнуле, куповна моћ пада, сиромаштво расте, док се јавне финансије налазе близу тачке пуцања – вајкао се дугогодишњи шеф српских финансија као да таква ситуација није добрим делом производ и његовог рада.

Сигурно уточиште код Ајфеловог торња

И поред тога што даје савете у комшилуку, Ђелић је за сигурну базу ипак одабрао Град светлости (Париз).
После гужвања на теткином каучу и обављања бројних државних функција у Србији, скрасио се у луксузном апартману од око 90 квадратних метара, који се процењује на вртоглава два милиона евра, а налази се недалеко од Ајфеловог торња.

 

Аутор: Василије Паповић, Ало.рс