Aмфилохије: „Тачи долази да врати Црној Гори оно што је за време Зетске бановине припадало и да каже Милу: „ево ти, човјече, Метохија, враћам оно што сам отео“

amfilohije

Митрополит црногорско-приморски Aмфилохије нада се да Хашим Тачи долази у Црну Гору 15. јануара да би вратио кључеве од 30.000 кућа српских прогнаника са Косова и Метохије.

Митрополит Aмфилохије се нада и да Тачи долази да врати оно што је отео.
– Надам се да долази и да нашем премијеру Милу Ђукановићу врати оно што је за време Зетске бановине припадало Црној Гори и да му каже „ево ти, човјече, Метохија. Враћам оно што сам отео“ – рекао је Aмфилохије.
Он је у синоћњој беседи у Мојковцу нагласио да би Ђукановић и други, ако Тачи врати Црној Гори оно што јој припада, схватили да су се признавањем независног Косова одрекли и Црне Горе.

– Признањем независног Косова пљунули су на краља Николу Првог Петровића, али су се одрекли и онога шта је значила Мојковачка битка. Aко би Тачи вратио оно што је све до 1945. било црногорско, успоставила би се права Црна Гора – истакао је митрополит црногорско-приморски.

Припаднике канонски непризнате Црногорске православне цркве, митрополит Aмфилохије назвао је „верским делинквентима“ и позвао Мојковачане да се не одричу ћирилице.

Митрополит Aмфилохије говорио је синоћ у Мојковцу на академији коју су поводом 99 година од Мојковаче битке организовали Српски национални савет, Друштво српских домаћина и Српски културни центар „Стефан Немања“.

Срна