Николић хоће да мења Устав, а да ли је циљ избацивање Косова из преамбуле?

sns-tomislav-nikolic-izdajnik

Након решења за Косово, председник Србије Томислав Николић предложио промену Устава којом би председник државе уместо директно изборима био биран у парламенту.

Николић је објаснио и да се у време писања Устава он залагао да се председник бира у Скупштини, док је тадашњи председник Борис Тадић био за директан избор. Николић је на крају прихватио овај захтев и то је био, како каже ”уступак ДС”.

– Стекнеш поверење већине грађана, а потом представљаш земљу, а да не одређујеш председника владе, не састављаш владу као што то раде остали председници директно изабрани, попут председника Русије, САД или Француске. Мислим да је ту Устав остао мањкав. Тешко га је променити, али у току неких промена Устава, мислим да би то могло да се изведе. Треба решити: или ће председник имати моћ, а ја сигурно тада нећу бити кандидат, или ће га бирати Скупштина са тежим условима да га разреши него што га бира – рекао је Николић.

 

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је председник Николић у праву када каже да је Устав недоречен у погледу ове функције, а главни раскорак је у томе што се председник бира непосредно од стране грађана, а има релативно мала овлашћења.

– Ипак политички је нејасно зашто сада покреће ово питање. Није јасно да ли Николић жели већа овлашћења или промену начина избора- каже Вукадиновић, додајући да не зна и да ли се ради о жељи да се нађе повод за промену Устава.

Како је код других

У већини земаља председник има велика овлашћења уколико је биран директрно. Али и у Хрватској и Чешкој председник се бира директно а има протоколарна овлашћења. У пракси најчешће председник кога бира парламент не би морао да буде и посланик. Председника би предложила трећина посланика, док би за избор била потребна двотрећинска већина.

(Блиц)