Хашим Тачи: Планови Србије о коначном решењу за Косово део су експанзионистичког менталитета из прошлог века

taci hasim

Приштина – Такозвани заменик премијера и ткзв. министар спољних послова Косова Хашим Тачи оценио је Србија не може да „превазиђе свој експанзионистички менталитет из прошлог века“.

 

Тачи је навео да то потврђује то што „Србија увек покушава да подигне политичку галаму о наводном представљању својих планова о коначном решењу за Косово“.

„За нас ти неуспели планови нису изненађење као што нису изненађење за оне демократске државе света које су помогле нашу слободу и независност наше државе“, навео је Тачи на Фејсбуку.

Тачи је додао да косовска страна може да само „изрази разочарање о постојању таквог приступа од стране једне суседне земље која стреми да постане чланица европске породице“.

„Врло добро се знају принципи и разлози на којима је основана и како функционише Европска унија. Ми ћемо помоћи и нашем северном суседу да изађе из менталитета прошлог века стављајући му јасно до знања да је Косово већ 16 година слободно, а седам година независна држава призната од стране највећег броја држава света“, навео је Тачи.

Бивши ткзв. косовски премијер је додао да је Косово одлучно да иде напред ка учлањењу у ЕУ и НАТО и изразио наду да ће се и „београдски политичари што пре пробудити из сна и схватити да је Косово мора која је створена у њиховим мислима и која је завршена“.

„Неки су то схватили много раније, док осталима остаје да то схвате што је могуће брже“, констатује Тачи.

(Бета)