Светогорски монаси „запрепашћени и огорчени“ отварањем Одељења за исламске студије на Богословском факултету у Солуну

193949.b-227x300

Свети кинот, управно тијело Свете Горе, упутио је отворено писмо декану Богословског факултета Аристотеловог универзитета у Солуну.

Поводом отварања Одјељења за исламске студије на Богословском факултету, светогорски монаси изражавају своје „запрепашћење и огорчење“. Они „у духу љубави и одговорности пред историјом и будућим генерацијама, звоне на узбуну“.

Свети кинот сматра да иницијатива за изучавање ислама у оквиру Богословског факултета, првобитно оријентисаног искључиво на православно предање, „представља озбиљну грешку и очигледно је у супротности са учењем светих Отаца… Овај корак је усмјерен против богословља и против саме Православне цркве“.

Писмо, које су потписали представници свих светогорских манастира, упућено је и грчком министру образовања и вјера, декану Солунског универзитета, као и професорима Аристотеловог универзитета.

„Како се на једном истом факултету може предавати свето Јеванђеље и Куран?“, писали су раније монаси светогорског манастира Каракала. Они сматрају да такве одлуке државних власти „воде измјени религијског осјећања и губитку културног и националног идентитета“. По мишљењу светогорских отаца, ова иницијатива грчких власти је посебно неблаговремена у тренутку када „наша хришћанска браћа и сестре у Сирији и другим блискоисточним земљама доживљавају сурове прогоне од стране исламиста“.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru/english

blogs.svetosavlje