На територији коју је окупирала Исламска Држава ријеч „Божић“ кажњава се смрћу

MaxW640imageVersiondefaultAR-141229151-300x199

Дивљање радикалних исламиста на територији Ирака и Сирије није лишило божићне радости само хришћане који живе под јармом такфириста, него је узнемирило и сусједне регионе који још нису под такфиристима, пише информативни портал „Линга“, позивајући се на информативне агенције.

Како саопштавају очевици, на територији коју је окупирала „Исламска држава“ само помињање ријечи „Божић“ изједначено је са јавним проповиједањем хришћанства и подразумијева смртну казну.

Према ријечима Сулејмана Јусефа, међународног заштитника за људска права, на данашњи дан у нинавијским кућама опасно је чак индиректно алудирати на свечано расположење. Неуобичајене активности у божићним данима могу привући пажњу надзирача-такфириста који се без икаквог суда брутално обрачунавају са „изазивачима нереда“.

„Треба ли говорити да се на стотине ирачких храмова нису припремили за свечани дочек Божића: данас кише лију по руинама древних храмова, или по напуштеним и оскрнављеним олтарима“, каже он.
Настојатељ багдадске католичке цркве светог Ђорђа Побједоносца отац Мајсар Бахнам у једном интервјуу распршио је мит о безбједности хришћана у ирачкој престоници, која није под контролом терориста: „ Код мене на служби присуствује око четиристо људи, али ми не можемо одржати литију или организовати неку прославу ван зидова храма, то је једноставно у овом тренутку опасно.“

Божићни дани су без радости за 250 хиљада хришћана Ниневијске долине, а за вјернике Либана претворили су се у грозничаво вријеме. Како каже епископ Мишел Ксарџи, једна либанска општина од почетка ирачког конфликта просјечно је примила око 1800 избјеглица, при чему недјељно на врата храмова дође око двадесет пет нових породица. „То је све веома тешко. Али ми, као црква покушавамо из све снаге да задовољимо потребе тих несрећних људи – посебно у храни и образовању“, саопштио је јерарх.

Са арапског: Фарес Нофал

Са руског: Марија Живковић

blogs.svetosavlje