ПОЧЕЛА „ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА“ У МАЂАРСКОЈ: Протести у Будимпешти против Орбана због приближавања Русији!

mađarska-protesti-600x350

Неколико хиљада Мађара протестовало  у Будимпешти због онога што доживљавају као приближавање премијера Виктора Орбана Русији.

Иако је током 2014. остварио три изборне победе, Орбан је, према резултатима анкета, пред крај године помало почео да губи популарност међу сународницима, преноси АФП.

Демонстранти су се окупили испред зграде Опере, изражавајући забринутост због тога што се Мађарска удаљава од Запада и гради чвршће односе са Москвом, „својим некадашњим комунистичким господаром“.

„Узнемирујуће је то што Орбан излаже Мађарску руском утицају“, рекао је за АФП 61-годишњи директор Роберт Гомбкото, наводећи пример руског зајма Мађарској од 10 милијарди евра за проширење једне нуклеарке.

Неки други демонстранти су истакли незадовољство централизацијом у области образовања и јавне управе.

„Плашимо се повратка централизованог система у свим аспектима нашег живота, сличног оном под комунизмом, против којег се борила моја генерација“, напомиње 53-годишња наставница Ева Бари.

Демонстранти су изражавали незадовољство и мађарском политичком елитом у протеклих четврт века од пада комунизма, која није успела да их поведе путем напретка.

Организатори протеста су најавили следеће демонстрације за 1. фебруар, дан уочи планиране посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Будимпешти.

(Танјуг)