Маја Гојковић: Вучић жели да његов тим буде првак у „Лиги шампиона“

Maja-Gojkovic2

Председници Скупштине Републике Србије и парламента Војводине у овом сазиву заиста добро сарађују и таква сарадња ће се наставити и у даљем периоду јер, само на тај начин можемо да дођемо до решења  неких отворених питања као што је било и приликом усаглашавања Статута АПВ са одлуком Уставног суда Србије, поручује у разговору за „Дневник” Маја Гојковић, председница републичког парламента и чланица Председништва СНС одговарајући на питање како ће се у наредном периоду остварити сарадња између покрајинске и републичке власти, када владајућа већина у Републици сматра Покрајинску владу нелегитимном, а потребно је донети прописе неопходне за функционисање Војводине. Наша саговорница истиче да је добар пут да се проблеми реше „онако како смо сарађивали на питању Статута, како смо оно што није могло да се реши месецима, да кажемо и годинама, решили за врло кратак период када су се појавиле и политичке снаге које воде Владу Србије”.

 

– Ту мислим на Владу Александра Вучића и Српску напредну странку, владајућу већину у овом парламенту и два човека на челним позицијама два парламента у овој држави, који су лако нашли начин да се договоре у којим роковима ћемо коју фазу тог врло захтевног процеса завршити. Ми сада имамо усаглашен Статут АПВ са Уставом. На тај начин једино могу да се донесу закон о финансирању АПВ и многи други акти и закони који сада треба да се усагласе са новим покрајинским статутом. Шта, како и када говори председник Покрајиске владе, а када председник Демократске странке, више нико то не може да разуме, јер кад год упутимо добронамерну критику због апсолутног нефункционисања Покрајинске владе, промене већине од седнице до седнице, то се врло грубо коментарише од стране челника ДС који воде Војводину. И то, уствари, одсликава каква је ситуација данас у АПВ и колико је ДС у Војводини потпуно изгубила компас, јер не види више од силних проблема које има и које не зна да реши, када је дозвољено, када није да неки грађанин, а не само политичар, у овој држави може да каже своје мишљење о лошем раду, или данас можемо да кажемо о нераду Извршног већа Војводине и њеног председника Бојана Пајтића.

 

Према изјавама које долазе из војвођанског ДС, можемо чути да ће покрајински органи припремити те законске предлоге у јануару, а скупштина Војводине би требало да буде званични предлагач ка Скупштини Србије. Да ли је то могуће без координације са републичком владом?

– Што се тиче ДС, у Војводини све је могуће. Могу да седну и напишу предлог закона како год они сматрају да треба. То је са једне стране ако мислиш да хартија трпи све. А са друге стране, када желиш да то усвоји и Скупштина Србије и када се доносе тако важни закони као што је онај о финансирању АПВ, онда се мора направити консензус. Можда они који имају намеру да предложе закон о финансирању Војводине намерно не желе да сарађују ни са ким да би њихов предлог био одбијен, па да би имали неку нову измишљену политичку тему.

 

Ко би онда могао сести за један  сто, како би се договорили и написали законе неопходне за функционисање Покрајине?

– То су све релевантне политичке странке које чине владајућу већину у Републици Србији. Мало ми је непознато ко чини владајућу већину у Скупштини АПВ, ваљда они то данас знају. Обични грађани у Војводини не знају ко тамо чини владајућу већину, ко помаже Демократској странци на гласању, које су то политичке снаге, тако да на то још немамо одговор. А нема у Новом Саду и Војводини скоро нико, осим Бојана Пајтића.

 

Видели смо да ЛСВ најављује иницијативу за смену Иштвана Пастора са челне позиције у Скупштини Војводине, да ли то може да закомпликује политичку ситуацију у Покрајини?

– Не знам. Питаћете ЛСВ шта су им намере, када мисле и да ли мисле, каква ће то новина бити на политичкој сцени Војводине и шта ће то донети бољем функционисању. Пошто је СНС у опозицији у Скупштини Војводине, имаћемо састанак Председништва па ћемо видети како ћемо реаговати и политички деловати, ако се тако нешто деси. Нисмо о томе разговарали, званичних ставова СНС по том питању још увек нема, зато што још нема ни иницијативе.

 

Тема свих тема ових месеци била је најављена реконструкција Владе Србије? Да ли је у странци било неких разговора о томе ?

– Нисмо имали никакав састанак на ту тему. Прво председник Владе Александар Вучић треба да сагледа рад својих министара, да каже да ли је задовољан са саставом владе и начином рада појединих министара или није и са чијим радом није задовољан. Наравно, након тога следи изјашњавање на Председништву СНС о његовим евентуалним идејама. То је нешто ново у политичком животу Србије. Видели сте још у прошлом сазиву, када је премијер био Ивица Дачић, да се и тада инсистирало на реконструкцијама владе. Мислим да то доноси свежину и да је добро када премијер анализира рад владе и захвали се појединим министрима на сарадњи, уколико сматра да је у неким ресорима могуће да се ради много боље, брже, ефикасније. Добро је мењати играче повремено у свом тиму, ако ниси задовољан, да би тим играо што боље. А ја сам убеђена да Александар Вучић жели да његов тим буде првак у Лиги шампиона.

 

А да ли постоји могућност да се отвори улаз у власт и другим странкама, које сада нису у коалицији?

– Заиста нисмо разговарали о томе. Све су то медијске спекулације. Често читамо о томе да ће се мењати овај, или онај министар, а да сам премијер уопште нема ту идеју. Па онда неко пласира да би ова странка ушла у владу, друга да би изашла, али о томе уопште нема никавих званичних разговора.

 

Какав је план рада Скупштине Србије у наредној години и које теме би требало да буду приоритет за парламентарце?

– Сигурно ћемо почети да радимо одмах након празника. Можемо очекивати седницу и одмах после Божића. Не планирамо никакве паузе у раду. Завршено је редовно заседање и прешли смо у јануар и фебруар када се на посебан начин заказују седнице. Имамо низ закона који се већ налазе у процедури, као и бројне међународне споразуме који су изузетно важни. Наставићемо овакав темпо рада какав смо имали од јесени до краја прошле године.

 

Како оцењујете рад парламента у протеклој години?

– Тешко је мени као председници Скупштине, а има толико различитих политичких странака и посланичких група, да делим оцене. Свако има неки свој угао политичког деловања, замисао како ће привући што више гласача, па се обраћа јавности одређеним манирима. Много радимо, ефикасни смо и пратимо динамику рада владе, а намећемо и сами одређене теме. Поносна сам на то што је овај парламент имао изузетно динамичну и садржајну међународу делатност и међупарламентарну сарадњу. Око 30 председника парламената, различитих посланичких група из парламента Европе и света долазило је овде, бројни министри иностраних послова, председници влада и држава за овај кратак период од осам месеци. То само показује колико је парламент Србије све више цењен у међународним круговима, да је незаобилазан фактор у процесу реформи у које је Србија кренула и да је скупштина део читавог тог политичког плана и испуњења спољнополитичког циља број један за Србију, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

 

Јавност будно прати седнице скупштине и највећи утисак ипак оставља то када крену тешке речи. Да ли у директном преносу делује запаљивија атмосфера, или је то реална слика нашег парламента?

– Да, ефекат у директном преносу је сигурно такав да то делује бурније него што је то у самој сали. Жао ми је ако је гледаоцима интересантно када посланик ДС председавајућем или председнику пошаље неку увреду. То је у последње време заиста учестало, да представници опозиције у недостатку аргумената настоје да увреде председника или тренутног председавајућег седницама. Али тиме се ништа не добија. Била бих запањена када би гласачи то оценили позитивно, па гласали за такве политичке странке. Трудим се да објективно водим седницу, али у последње време морамо, иако то није била моја жеља, да изричемо опомене, како би се што више говорило о дневном реду и законима. Грађани не живе од повреде пословника, она неће повећати стандард, нити може да нахрани људе или да им нађе посао. Грађане Србије интересује шта им закон које ми овде доносимо значе за њихов свакодневни живот. То треба сваки дан да објашњавамо: ми шта је добро, а они други да се труде да изнесу противаргументе – ако их имају.

Светлана Станковић

(Дневник)