Лавров: Неприхватљиво прекрајање граница

Sergej-LavrovМОСКВА – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је данас у Москви да је неприхватљиво прекрајање граница у Европи, да је неопходно строго поштовати принципе Хелсиншке повеље и да се то у потпуности односи и на Балкан.

Лавров је тим речима реаговао на позиве албанског премијера Салија Берише на успостављање јединствене албанске државе.

Он је, такође, истакао да је Москва разочарана реакцијом Запада на скрнављење српских споменика на Косову.

Руски министар је позвао све земље Европе, укључујући и Албанију, да строго поштују Хелсински акт и да не дозволе промене граница.
„То се у потпуности односи и на ситуацију на Балкану где је за последњих десет година много крви проливено. Сматрам да нико не жели да се слично понови“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре после сусрета са македонским колегом Николом Попоским.

Македонски министар је рекао да Скопље не подржава национализам и прекрајање граница и да такве активности неће водити ка стабилности у региону.
„Македонија је добар пример мирне коегзистенције мислимана и хришћана, представника различитих нација. Балканске земље су мале и њихов интерес су интеграције и транспарентност“, закључио је Попоски.

Лавров је истовремено рекао да је Москва разочарана реакцијом западних држава на вандалско понашање на Косову према српским споменицима.
„Разочарани смо како су наши западни партнери реаговали поводом вандалског понашања према српским споменицима на Косову, тим пре што је реч о споменицима из времена Другог светског рата. Сматрамо да је то прилично опасна тенденција“, рекао је он.

Руска агенција РИА Новости подсећа да је, према медијским извештајима, за последњих неколико дана оскрнављено више од 150 српских гробова на Косову, да је покушана напад на манастир у Ђаковици, подметнут пожар у православној цркви у Обилићу, а експлозив на споменик из Другог светског рата у Витини…

ТАНЈУГ