Кијев: У нападима проруских снага на истоку земље рањена три украјинска војника

КИЈЕВ – Проруске снаге у Украјини извеле су током ноћи спорадичне нападе на владине снаге ранивши три војника, саопштила је војска у Кијеву, док власти у Доњецку наводе да је новогодишња ноћ протекла мирно, а истовремено украјински председник Петро Порошенко поручује сународницима да 2015. неће бити лака година.

Украјинска војска је саопштила да су проруске снаге извеле неколико напада минобацачима и оружјем малог калибра на украјинске положаје на истоку земље, преноси Ројтерс.

„Новогодишња ноћ у зони антитерористичких операција није била мирна“, наводи се у саопштењу, а портпарол војске у Кијеву Андреј Лисенко рекао је новинарима да су током протекла 24 сата три украјинска војника рањена у гранатирању.

Руска агенција Тас с, међутим, преноси да су власти у Доњецку на истоку земље саопштиле да је Новогодишња ноћ у том региону прошла без пуцњаве.

Истовремено, Порошенко, који је признао да Кијеву недостају војна средства да би повратио територију која му је силом одузета, рекао је данас у новогодишњој поруци Украјинцима да су прошли кроз најгору годину откако је завршен Други светски рат 1945.

Упозоривши, у поруци објављеној на председничком вебсајту, да 2015. неће бити лака, он је изразио очекивање да ће она остати уписана у аналима као година у којој ће Украјинци применити дубоке реформе које јој отварају пут ка ЕУ.

У међувремену, власти у Луганску су саопштиле да је поново успостављено снабдевање електричном енергијом у тој области на истоку Украјине након што је, како наводе, саботажом Кијева то снабдевање било прекинуто, преноси агенција Тасс.

„Ситуација са снабдевањем електричном енергијом је сада под пуном контролом“, рекао је начелник центра за контролу снабдевања електричном енергијом у самопроглашеној Народној Републици Луганск Александар Дробот.

Јуче је снабдевање струјом у севереним дистрктима Луганска било прекинуто током неколико сата, а министарство државне безбедности Луганска је саопштило да не искључује могућност терористичких аката у циљу дестабилизације ситуације у

Луганску у Новогодишњој ноћи, подсећа руска агенција.

Лидер Луганска Игор Плотницки је, у међувремену, рекао да је реч о акту саботаже од стране Кијева и да постоји могућност да је то учињено уз подршку локалних оружаних формација, наводи руска агенција.

(Танјуг)