Путин држи руку изнад дугмета за општи нуклеарни напад!

putin-kofer-1-wiki

МОСКВА- Русија и даље оставља себи за право да употреби атомско оружје као одговор на евентуални напад непријатеља. Јачање војног потенцијала НАТО и његово ширење на исток је главна опасност за Москву. Поред тога, међу главним претњама су и глобалне функције НАТО које се остварују уз кршење норми међународног права, дестабилизацију региона. Међу великим опасностима су и територијалне претензије према Русији као и њеним савезницима.

Све то је набројано у новој редакцији Војне доктрине која је ступила на снагу у петак, након што је председник Путин о томе потписао посебан указ.

Ко је пажљиво пратио Путинове јавне наступе лако може да препозна шта се и због чега у доктрини мењало. Кад се говори о територијалним претензијама према Русији, ради се пре свега о намери Украјине да сама или уз туђу помоћ врати Крим, који је сада део територије РФ.

У иновираној војној доктрини нема нигде формулације да је Русија спремна да нанесе превентивни атомски удар, о чему се у последње време много спекулисало. У доктрини се објашњава да атомско оружје треба да има улогу одвраћања потенцијалног агресора.

Без обзира на садашњу тешку међународну ситуацију и компликоване односе Москве и Вашингтона, у Кремљу се истиче да је њихова војна доктрина одбрамбена. Русија јача своје оружане снаге да би заштитила себе и савезнике, али не намерава да напада било коју другу земљу.

Одлуку да се измени Војна доктрина Русије, или боље речено да се допуни, донета је 5. јула ове године, а Савет безбедности Русије ју је усвојио 19. децембра. Јучерашњим указом претходна доктрина престала је да важи.

У Доктрини се упозорава да и даље постоји опасност да се из иностранства постичу немири у одређеним регионима Русије. Осим тога Доктрина упозорава на опасност од терористичких напада којима је циљ дестабилизација земље. Упозорава се и на опасност ширења међунационалне мржње и религиозне нетрпељивости.

На последњој прес конференцији, Путин је подсетио да је Запад својевремено директно помагао терористе на Кавказу. Иако о томе јавно не говоре, у Москви ипак постоји опрез да Вашингтон не почне да помаже терористе у републикама на још увек немирном Кавказу.

Још једна новина у руској војној доктрини јесте да је један од циљева руске војске заштита националних интереса у региону Арктика.

Русија намерава да се супроставља различитим опасностима ширењем и јачањем односа са земљама чланицама БРИКС, као и бивишим совјетским републикама које су чланице Организације колективне безбедности, Шангајске организације за безбедност као и ОЕБС. Сарадња у тим организацијама према оценама Москве требала би да помогне да се избегну било какви војни конфликти.

Америчка концепција

Повод за промену војне доктрине је пре свега ширење НАТО ка руским границама, па је објективно та војна алијанса главни противник Москве. Као доказ да је НАТО главна опасност је и ширење америчке ПРО у бившим социјалистичким земљама. Осим тога, Америка развија концепцију тзв. глобалног удара. То што сада САД улаже велики новац у развој високопрецизног оружја које не носи атомске бојеве главе, не значи да је опасност мања. Јер, по разорној снази, то ново оружје је опасно колико и атомске бомбе.

Новости