Нестеренко: Народ Црне Горе није окренуо леђа Русији

andrej-nesterenko-ambasador-podgorica

Увођење санкција против неке државе није начин вођења цивилизованог дијалога између земаља. То је у интервјуу за „Дан“ саопштио амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Андреј Нестеренко.

Наглашава да у бројним разговорима са обичним грађанима Црне Горе никада није осјетио да су окренули леђа Русији.

Говорећи о подршци САД у настојањима Црне Горе на путу ка НАТО-у казао је да није сагласно дипломатској пракси да коментарише политику званичне Подгорице према другим државама, али и нагласио да поједине земље „често на непоштен начин коментаришу односе Русије и Црне Горе“.

Нестеренко је казао да је негативно, посебно на економску сарадњу, утицала одлука црногорске власти да се придружи санкцијама уведеним против Руске Федерације.

Увођење било којих санкција прогив неке државе није начин вођења цивилизованог дијалога између земаља. Ако се јављају нека питања у одређеној ситуацији у међународним односима, онда треба да буду директно постављена са поштовањем према својим партнерима. Поготово према онима, који се познају по дугорочним односима, а не да се крије иза нечијих леђа под изговором „солидарности”. Испада да таква тренутна „солидарност” брише вјековне пријатељске везе и љубав народа једаног према другом, која је очувана кроз патњу у тешким историјским тренуцима“, указао је он.

Нестеренко је навео да се придржава дипломатског правила да не коментарише политику црногорског руководства према другим државама.

Нажалост, представници других држава дозвољавају себи да коментаришу, често на непоштен начин, односе Црне Горе и Русије. Разговарајући са многим обичним грађанима Црне Горе, никад нисам осјетио да су они у садашњим околностима окренули леђа Русији. Понављам, међусобне симпатије и љубав дубоко досежу у наша срца. И готово је немогуће да се то искоријени из тренутних политичких разлога“, казао је он.

Дан