Александар Вучић: Јелке и бадњаке даје природа, али како ћемо их окитити и шта ћемо под њих да ставимо зависи од нас

alekandar-vucic-foto-fonet-nenad-djordjevic-2_f

Премијер Србије Александар Вучић поручио је пред Нову годину грађанима Србије да нико ништа неће урадити уместо њих нити уместо Владе. Што пре кренемо ка циљевима, пре ћемо и земљу и себе дићи на ноге, истиче Вучић.

Вучић је у новогодишњем ауторском тексту за Новости написао и да смо „за сваку нашу нову годину и сами одговорни – за све што ћемо у њој урадити и за све оно што нећемо“, преноси Танјуг.

 

„Не може само да се чека. Не може ништа да падне с неба, нити било ко може нешто да заврши уместо нас. Јелку, за Нову годину, бадњаке за Божић, даје природа, али то како ћемо их окитити и шта ћемо под њих да ставимо – то је наш посао“, оценио је Вучић.

Истакао је и да влада коју предводи мора да одговара за „изглед куће у којој живимо, за сваки динар у тој кући и за начин на који ће бити потрошен“.

Вучић је нагласио да Влада мора да обезбеди посао за становнике Србије, да доведе инвестиције, да је реиндустријализује, да реши питања реструктурирања, да покрене Железару, комплетан хемијски комплекс, да отвара нова радна места, заврши коридоре и пругу и, што је најважније, да обезбеди да за све људе у Србији важе иста правила.

Премијер је истакао и да ће сваки грађанин Србије морати бар делом да буде одговоран за то како му је.

Одговорност – то је, сматра премијер, кључна српска реч у 2015. години.

„Већ и у свом корену подразумева способност да се дају одговори (у неким језицима је још конкретнија и буквално значи способност да се полажу рачуни). Опасна реч. Показује свакоме шта стварно може и од чега је направљен. Самим тим и реч коју би многи најчешће да избегну. По Емброузу Бирсу, она означава ‘терет који се најлакше пребацује на туђа леђа – на Бога, судбину, рођака, комшију, политичара'“, написао је Вучић.

Премијер одговорност о којој говори, с аспекта православне мисли, назива „аристократијом душе“ и „означава способност да себи много више судиш него другима“.

„Берђајев је то назвао – персонализам“, каже Вучић и поручује: “ Колико си одговоран, толико будућности ћеш имати!“.

Вучић у ауторском тексту истиче и да је све што је Србија урадила за осам месеци ове владе, урађено под „заставом на којој пише одговорност!“.

„Захваљујући њој успели смо да се изборимо с поплавама, и то тако да ниједан динар не оде на било коју другу страну, осим за људе који су у тим поплавама страдали. Она нам је омогућила да станемо пред носиоце корупције и криминала, пред тајкуне и њихове политичаре, да их зауставимо и спречимо да даље отимају“.

„Она је разлог и за повећање прихода од пореза на додатну вредност, и за почетак рада топионице, и за копове, путеве, мост… Одговорност је Србији вратила углед у свету и поставила је у ред нација које се поштују и којима се верује“, написао је Вучић.

Одговорност, каже, сада треба поделити.

„Нова година је добро време да се тога сетимо. Да смо за сваку нашу нову годину и сами одговорни. За све што ћемо у њој урадити и за све оно што нећемо. За то колико ћемо бити способни да се променимо. Да радимо више, да учимо више, да будемо бољи, и према себи и према другима“, оценио је Вучић, додајући да „нема владе која ту, нашу одговорност, може да преузме на себе.

Премијер је поручио и да постављање земље на ноге неће бити лако, али да верује да је то могуће.

„Ја верујем, чврсто, да ми то можемо. И да у сваком од нас постоји онај материјал који је потребан за озбиљан рад, за сталну промену, и за производњу сопствене среће. Верујем у Србију. И са том вером желим вам срећну Нову годину. Годину за коју смо сами одговорни“, поручио је Вучић.

(РТС)