Проф. др С. Живановић: Још једна провокација Римокатоличке „цркве“; зашто не реагује СПЦ?

Ante_Pavelic_und_Joachim_von_Ribbentrop

Дана 28 децембра била је годишњица смрти поглавника Независне државе Хрватске, ноторног ратног злочинца, лично одговорног за истребљење преко 700.000 Срба, свих Јевреја (33.000) и свих Рома (80.000) у Хрватској.

Римокатоличка „црква“ у својим храмовима поново обележава дан смрти овог свирепог ратног злочинца одржавањем помена. Слављење злочинаца одговорних за смрт стотина хиљада жртава најбоље говори о карактеру саме Римоктоличке „цркве“. Јако је жалосно што се тим поводом није огласио поглавар Римокатиличке „цркве“ папа Фрања и што није јавно осудио овакав поступак Римокатоличке „цркве“ у Хрвата. Ово јасно говори о његовој искрености према страдању православног српског народа, страдању Јевреја и Рома у Хрватској. Папа Фрања стално говори о разним проблемима у целом свету и непрестано се залаже за некакво „помирење“ са Православном Црквом, а ипак прелази преко помињања злочина које су починили римокатолички свештеници, часне сестре, кижари и католички активисти у Хрватској. Ниједан поштен човек не може да пређе преко злочина почињених у Хрватској у току Другог светског рата, или пак недавно, у току тзв.“отаџбинског рата“ у Хрватској у току „Олује“, „Бљска“ и других акција Хрвата предвођених америчким „пензионисаним“ официрима уз ваздушну подршку авијације НАТО пакта.

Овакав непријатељски став Римокатоличке „цркве“ према православном српском народу, према Јеврејима и према Ромима је свима добро познат. Међутим, не може да се разуме да у Српској Православној Цркви постоје неки епископи који се још увек залажу за некакво помирење са римокатолицима због некаквог екуменизма. Већина тих владика је рођена и одрасла у комунистичкој Југославији у којој се није смело говорити о дивљању Хрвата, римокатолика и злочинима римокатоличког свештенства, часних сестара и католичких активиста против православних Срба, Јевреја и Рома. Њима је ипак познато шта је све претрпео недужни народ у Хрватској. Поменимо само да је у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома мучки убијено110 000 деце испод 14 година старости. Хрватска је била једина држава у свету која је имала концентрациони логор за истребљење мале деце у коме су часне сестре мучиле и свирепо убијале децу која су им допала у шаке.

Знамо да сада у Загребу постоји тз. православна гимназија која носи име славне сестре српског цара Душана. Са правом се питамо шта ученици у овој школи знају и уче о страдању Срба, Јевреја и Рома у Хрватској? Шта им о томе страдању говоре њихови наставници? Како објашњавају овакве злочиначке поступке римокатолика? Како се тумачи став Римокатоличке „цркве“ према овим злочинима? Зашто Римокатоличка „црква“ подстиче и подржава дивљање усташа у садашњој Хрватској?

Нисмо нажалост запазили да се у јавности огласио Митрополит Загребачко-Љубљански г. Порфирије. Јасно нам је да он као митрополит СПЦ мора да сарађује са властима у Хрватској, али ипак не мора да прелази преко разних провокација Римокатоличке „цркве“, њених бискупа и свештенства. Који је разлог што се јавно не огради од наведених провокација и не заузме један поштен и одлучан став? Зашто сада није прекинуо сваку комуникацију и свако општење са римокатолицима?

Године пролазе. Прошло је преко 70 година од погрома Срба, Јевреја и Рома у Хрватској у току Другог светског рата. Но, ране нису залечене и нису заборављене. Недавни прогони, мучење и убијање Срба у тз. „отаџбинском“ рату у Хрватској још увек су свеже код народа. Дужност је епископа СПЦ да саосећају бол православних Срба и да потисну све своје личне амбиције и тежње за некаквим екуменизмом и помирењем са римокатолицима све дотле док се Римокатоличка „црква“ не покаје за злочине против православних Срба, Јевреја и Рома и не промени свој став према православној вери.

На Митрополиту Загребачко-Љубљанском г. Порфирију је сада остало да се огласи поводом ове недавне провокације Римокатоличке „цркве“ у Хрватској.

Професор Др.Србољуб Живановић,

Председник Међунродне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

Борба за веру