Лекић: Ђукановић је главни инспиратор антисрпства

miodrag-lekic

Много је разлога за чуђење да званични Београд готово идеализује односе са влашћу у Подогорици која је под сјенком криминала и корупције и протагониста антисрпске пропаганде, оцијенио је лидер Демократског фронта Миодраг Лекић.

Лекић је у интервјуу „Блицу” рекао да премијер Мило Ђукановић, уз врло скромно лично образовање, неподношљивом лакоћом фалсификује податке, увијек с поентом указивања на континуитет историјске кривице Србије, па је Гаврила Принципа означио као терористу.

Вођење црногорске политике је концентрисано код ужег броја особа са Ђукановићем на челу и клијентелистичких група око њега који су заједно ван демократске контроле, а неки чак ван правног поретка. ЕУ у својим извјештајима то назива неутемељењем правне државе и још увијек недостаком мјерљивих резултата у борби против корупције и криминала на високом нивоу. Поред ове димензије постоји и једна друга, директно у режији црногорског премијера. Наиме, пошто је завршио фазу протагонисте српског популизма у ратним годинама, Ђукановић је већ у дужем периоду главни инспиратор антисрпске политике, на моменте хистерије у Црној Гори и финансијер пунктова задужених за такве задатке“, истакао је Лекић.

Lekic protest Лекић: Ђукановић је главни инспиратор антисрпства

Према његовим ријечима, много је података о овој нечасној мисији.

Чак и оних трагикомичних димензија у којима се актуелни премијер, сада већ са позиције првака у сарадњи са тзв. међународном заједницом, чак појављује као тумач историје, када уз врло скромно лично образовање неподношљивом лакоћом фалсификује податке, увијек с поентом указивања на континуитет историјске кривице Србије. Најновији историјски осврт црногорског премијера се односио на Гаврила Принципа. Уз пожељност добрих односа између двије владе, наведено ипак изазива чуђење да званични Београд готово идеализује односе са влашћу у Подгорици која је под сјенком криминала и корупције и сасвим извјесно протагониста антисрпске пропаганде“, казао је лидер ДФ-а.

stize lekic Лекић: Ђукановић је главни инспиратор антисрпства

Упитан шта би могло довести до ванредних избора у Црној Гори, Лекић је навео да је то све јачи грађански бунт због економско-моралног слома земље.

С друге стране могући су ванредни избори и због периодичних криза међу коалиционим партнерима ДПС и СДП. Они тада једни друге жестоко оптужују, па и за корупцију и криминал, а онда у нецрногорској традицији наставе као да ништа нису једни другима рекли. Можда је то и примјер новог црногорског идентитета до којег обје партије на власти наводно држе“, рекао је он.

Лекић сматра да је најгоре да се опозиција, па и ДФ, самопрогласе савршеним.

Мени то није намјера. Напротив, сматрам да су корисна, па и неопходна, преиспитивања резултата пређеног пута, као и тражење нових садржаја и форми дјеловања. Свакако да добро осмишљени планови, озбиљан метод рада, озбиљна појединачна и колективна јавна дјеловања треба да претходе свакој акцији“, казао је он.

df lekic u baru Лекић: Ђукановић је главни инспиратор антисрпства

Према његовим ријечима, сљедећа фаза тражења и успостављања најширег опозиционо грађанског концепта подразумијева окупљање свих оних снага које су потврђено опозиционе, као услов ширења антирежимског отпора.

Даља динамика ће показати ко ће се све наћи у таквом савезу. Вјерујем да има доста оних, или прецизније да нису нестали они који због прошлости и будућности хоће да се обнови и гради Црна Гора, примарно као поштена кућа“, навео је Лекић.

Блиц