ПОМАМИЛА СЕ ВУЧИЋЕВА ПАРАВОЈСКА

petar-panic-paravojska-790x573

Локални избори у Мионици претворени су у битку на живот и смрт са крвавим поприштем, за које претучени кандидат Демократске странке за председника општине Милан Гавриловић и група социјалиста криве напредњаке, али нису засметали СНС-у да освоји апсолутну власт.

Поред ових оптужби за батинање и чињенице да се у трку ишло у Мионици и Лучанима, где су мајске поплаве много породица оставиле без крова, СНС је у Мионици тријумфовао са чак 64,71 одсто, а у Лучанима 50,2.

И Андреј у Мионици?

Претучени кандидат ДС-а за председника општине Мионица Милан Гавриловић тврди да је у Мионици видео и Андреја Вучића, премијеровог брата. Он је прецизирао да је Вучићевог брата видео у недељу ујутро, као и да су га тукли људи који нису из тог места, а да полиција није адекватно реаговала.

Оваква ситуација, према речима истраживача јавног мњења Мирослава Шутића, само је феноменолошки занимљива, али не и необична за унутрашњост Србије. Та, како каже, и у другим деловима земље већ виђена језива слика прераста у матрицу и намеће питање у шта би ти приземни и насилни сукоби могли да прерасту.

– Помамила се војска СНС-а на терену, добили су крила, па мисле да су изнад раје и закона, али такав примитивизам лакше избија на површину у паланачким догађањима далеко од очију јавности – указује за „Вести“ Шутић на догађаје који су „далеко од изборне демократичности“.

Он сматра да насиље потиче од људи који су „од Слобе, преко Шешеља“ стигли до странке са апсолутном влашћу и сматрају да коначно могу да раде „из душе“. Подсећа и на „друштва за испомоћ и џипове“, који су као и у неким местима раније и у Мионици одједном никли 15 дана пре избора.

– То што се избори све чешће своде на голу силу, показује да до изражаја долазе локални мангупи који би да владају. То нису људи од поверења, већ они који би да се притиском домогну моћи и силе, па да владају – појашњава Шутић зашто се излазак на изборе претвара у рат.

Овај истраживач јавног мњења истиче да ту нема квалитета изниклог из селекције.

– То нас је и довело овде где јесмо, а чини се због аутизма на оваква дешавања својственог бившем премијеру Војиславу Коштуници – закључио је Шутић.

Стефановић: ДС има батинашке одреде

Потпредседник Српске напредне странке (СНС) Небојша Стефановић одбацио је оптужбе Демократске странке о инцидентима током избора у Мионици и казао да само ДС има „батинашке одреде“. На конференцији за новинаре он је рекао да не зна да ли је брат премијера и лидера СНС-а Андреј Вучић јуче био у Мионици.

Д. Декић – Вести

фото: телепромптер.рс

Србија Данас