Уместо терористе на Косову припадници Војске Србије „јуре“ сомалијске пирате

plavi-slemovi-pr-(2)_620x0

Припадници тима Војске Србије за заштиту бродова успешно су, у поморски водама у близини Сомалије, завршили тромесечно ангажовање у војној операцији Поморских снага ЕУ „Аталанта“ а на броду „МСМ Доуро“ заменили су их колеге из Хрватске.

Други аутономни тим Војске Србије, који је био задужен за заштиту брода Светског програма за храну „МСМ Доуро“, јуче је стигао у Србију, пренеле је Војска Србије на свом сајту.

Српски војници су 21. септембра били укрцани на тај брод, чију заштиту је у недељу преузео тим Оружаних снага Хрватске.

На церемонији примопредаје дужности капетан брода Дарек Камински је истакао „да му је била част да сарађује с припадницима Војске Србије током њиховог ангажовања у мисији“.

Први хрватски тим Аутономни тим за заститу бродова од 12 цланова упућен је у ту мисију 22.децембра, пренело је министарство одбране Хрватске на свом сајту.

Тим чини 10 припадника Хрватске ратне морнарице, те по један припадник Штаба за подршку и Батаљона за специјална дејства.

Заповедник хрватског тима, чији задатак је исти као што су га имали и припадници Војске Србије је поручник бојног брода Ненад Контри.

Трговачке бродове од пиратских напада до 2012. штитили су ратни бродови ангазовани у подруцју операције, а од средине те исте године за заститу, на бродове се укрцавају сигурносни војни тимови.

Танјуг