У Бујановцу се затире траг Срба: Уместо цара Лазара, војводе Мишића и Пашића, Селими, Наим и Саит

albanci-bujanovac_620x0

Општина Бујановац је мултиетничка заједница у којој живе Срби и Албанци, а у свакој таквој заједници требало би да се поштује и једна и друга традиција и култура. Ипак, изгледа да уместо подједнаке заступљености различитих култура долази до замене једне културе и историје другом.

Наиме, општина Бујановац одлучила је да промени називе 22 улице са именима српских великана. Истакнуте српске личности замениће албанске и ромске, преноси “Блиц”.

Одлучено је да Ђаковичка замени Улицу цара Лазара. Уместо Улице цара Душана, биће Шабана Бајрамовића. Брисаће се назив Улице Бранка Радичевића у Иљаза Селимија. Улица царице Милице постаће Призренска, а Улица Николе Пашића – Саита Балића. Улице Стевана Сремца и Бановић Страхиње добиће обједињено име: Улица 8. априла. Наим Фрашери замениће Доситеја Обрадовића.

И спомен великим војсковођама из Првог светског рата се “потпуно брише” и одлази у заборав: Живојин Мишић, Степа Степановић и Радомир Путник остају без своје улице. Ипак, чланови мултиетничке комисије одбили су предлог да се централни Трг Карађорђа преименује у Трг Скендербега.

“Ово није издаја српских интереса, већ је унапређење међунационалних односа“, каже представник групе грађана Миодраг Милковић за “Блиц”.

(Блиц)