Уједињује их мржња према Србима

edi-rama-velika-albanija-foto-printscreen-rts-1415722691-589072

У марту 2015. косовска и албанска влада одржаће заједничку седницу – вест је коју су сви српски медији пренели крајем прошле недеље. Међутим, биће то трећа по реду заједничка седница две владе. А овој вести, у размацима од пар сати, један за другим, претходила су и три важна сусрета који одсликавају захукталу сарадњу Албанаца у региону у години на измаку, најављујући интензиван темпо и за 2015. Такозвани косовски премијер, Иса Мустафа, састао се 24. децембра са представницима привредних комора из Албаније, Македоније и Црне Горе, али и са албанским председницима општине Бујановац и Прешево. Затим се, 25. децембра, официр за везу ткзв. косовске владе у Београду, Ваљдет Садику, у Бујановцу састао са председником Националног савета Албанаца у Србији, Јонузом Муслијуом и председником општине Бујановац. Коначно, 26. децембра, албански премијер, Еди Рама, посетио је Приштину када се поново „родила идеја“ за још једном заједничком седницом ткзв. косовске и албанске владе. “Разноврсне активности” и сарадња између Косова и Албаније реализоване су и током читаве 2014. Подсетимо, у септембру је отворен заједнички конзулат Албаније и Косова у Милану, када је најављено и отварање заједничких конзулата у Аустралији. Раније, у априлу, ткзв. косовска и албанска влада су одржале заједничку комеморативну седницу у Кукешу, поводом петнаестогодишњице од рата на Косову и прихватања косовских избеглица у Албанији. Овој седници је у јануару претходила и прва заједничка седница ткзв. владе Косова и влеаде Албаније, али и потписивање “Декларације о стратешком партнерству и сарадњи”, на основу које се и одвијају ове активности.

Рама почасни грађанин Србице; Љуштаку почасни грађанин Вљоре

Рама је средином 2013. на иницијативу „градоначелника“ Србице, члана Дреничке групе, којем се иначе суди за ратне злочине над цивилним становништвом, Самија Љуштакуа, проглашен почасним грађанином Србице.
„Какво фантастично изненађење за мене: почасни грађанин Србице, свето срце косовског ослободилачког рата где је Адем Јашари херојски пао,“ написао је тада Рама на свом Тwиттер налогу, што су и пренели сви косовски медији.
А на званичној Фејсбук страници Љуштакуа доступна је и фотографија, која је постављена новембра 2014, на којој се налази Еди Рама, који уз осмех грли Љуштакуа.

Годину дана раније, новембра 2012, Сами Љуштаку проглашен је почасним грађанином Вљоре у Албанији.

Председник ове општине, Шпетим Ђика, тада је објаснио да је са Љуштакуом разговарао о унапређењу  албанског националног питања.

„Заједно са ткзв. премијером Републике Косово, Исом Мустафом, попили смо кафу јутрос са премијером Републике Албаније, Едијем Рамом, са којим сам разговарао о агенди европских интеграција, убрзању економског раста и повећању просперитета у обе земље, регионалној сарадњи и најновијим политичким токовима. Договорено је да наредни састанак две владе који ће се одржати – буде крајем марта 2015. године,“ написао је заменик ткзв. косовског премијера и ткзв. министар спољних послова, Хашим Тачи, на свом Фацебоок профилу, након „кафе“ у Приштини са албанским премијером Рамом.
Официр за везу ткзв. косовске Владе у Бујановцу о политичком решењу за Албанце у Прешевској долини
Дан раније, официр за везу ткзв. косовске владе у Београду, Ваљдет Садику, састао се у Бујановцу са председником Националног савета Албанаца у Србији, Јонузом Муслијуом, како би разговарали о „начинима на које Косово може помоћи унапређењу права Албанаца у Бујановцу и Прешеву, у области спорта, културе и образовања.“
Међутим, косовски званичник и представник српских институција разговарали су и о, како је Муслију изјавио за Бету, „отварању пута“ за налажење политичког решења за Албанце у Прешевској долини:
”Састанак је био више посвећен упознавању и отварању доброг пута за налажење политичког решења за Албанце у Прешевској долини, ” казао је Муслију.
Садику је имао и одвојен састанак са председником те општине, Нагипом Арифијем.
Иса Мустафа на састанку са албанским представницима привредних комора из региона нагласио своју посвећеност побољшању услова живота Албанаца Прешевске долине
Премијер Косова Иса Мустафа се 24. децембра у Приштини састао са представником Косовске пословне алијансе, Агимом Шахинијем, представником Заједнице привредних комора Албаније, Иљиром Жиљем, представником Савета за пољопривреду из Албаније, Енвером Феризијем, представником Привредне коморе северозападне Македоније, Мендересом Кућијем, представником привредника из Бара, Јакупом Ђељишевскијем, представником Пословног клуба из Улциња, Селатином Ђелошијем, као и са председником општине Бујановац, Нагипом Арифијем и председником општине Прешево, Рагмијем Мустафом.
На заједничком састанку косовски премијер је нагласио да је важно да се „идентификују начини управљања проблемима који се појављују међу бизнисима у тим областима“ и то тако што ће бити „олакшани прописима и законима.“ Мустафа је том приликом нагласио и своју посвећеност побољшању услова живота Албанаца Прешевске долине,“ саопштено је тада из канцеларије косовског премијера.
Са друге стране, представници Албаније су „подстакли премијера да спроводи политику јачања производног сектора и пољопривреде,“ док су представници Црне Горе и Македоније „оценили позитивном климу сарадње између њихових предузећа са Косовом,“ а представници Прешевске долине су „поменули тешкоће са којима се суочавају предузећа у том региону.“

________________________________________
А током претходне новембарске посете Србији, која је, уместо да остане упамћена по томе што је први пут, после 68 година, премијер Албаније посетио Србију, у јавности остала забележена као тзв. скандал Дрон у којем су Албанци видели своју победу, а Срби понижење и увреду – Рама је кратко посетио и Албанце на југу Србије, где је проглашен почасним грађанином Прешева.

„Албанци у Прешевској долини морају да имају иста права као Срби на северу Косова. Ми смо за уједињење свих територија, али не у ‘велику Албанију,’ него у велику Европу. Дошло је време да се тако ујединимо заувек,“ рекао је тада у Прешеву Еди Рама.

Косово после „одличне дуге кампање лобирања“ за још једно чланство: Мерци!
После МОК-а, Косово ускоро и члан ФИФА-е и УЕФА-е?
Косово и Србија у утакмици дигиталне дипломатије Дачић – Хоџај 0:1560 твита
Отворен заједнички конзулат Косова и Албаније у Милану: „Некада сан, а сада стварност“
Још увек дугачак пут пред захукталом косовском дипломатијом
Шта нисмо знали о конференцији о Западном Балкану: заставе Србије и Косова „једнаке и на истом месту“

На улазу у Прешево доминирао је билборд са Рамином сликом и натпис – „Добро дошли, премијеру“. Рама је дочекан овацијама, пренели су медији.

„Албанија ће подржати то да решавање проблема у Прешевској долини буде суштинско питање на путу приближавања Србије ЕУ. Као премијер Албаније имам уставно право да се бринем о нашем народу, без обзира на то да ли живи у Србији, Црној Гори, или на Косову… Не смемо да дозволимо да и будућа поколења живе у сукобима која су обележила протеклих стотину година,“ рекао је окупљеним грађанима тада Рама који су га одушевљено дочекали.

А на путу ка Албанији Раму је потом, по преласку Кончуља, на Косову дочекала група Албанаца који су носили заставу са мапом „Велике Албаније“. Била је то пресликана карта са прекинуте утакмице у Београду. Колона возила високе државне делегације из Албаније зауставила се и албански премијер изашао је да их поздрави.

КоССев