Хајнц Вилхелм Томиславу Николићу: У овом тренутку признање независности Косова није услов, али можда буде за 10 или 15 година

????????????????????????????

Томислав Николић Хајнцу Вилхелму: Грађани Србије ће пре живети у сиромаштву, него да прихвате да неко уместо њих призна независно Косово

Председник Томислав Николић изјавио је данас да Србија „мало по мало“ чини ствари које ће је довести до де факто признања независности Косова, саопштила је председникова прес служба.

Николић је у разговору с амбасадором Немачке Хајнцом Вилхелмом рекао да је улазак Србије у ЕУ питање опстанка, али и изразио уверење да би грађани Србије пре прихватили да живе у сиромаштву, него да прихвате да неко у њихово име призна Косово.

Вилхелм је рекао да да би захтев за признање Косова онемогућио даље преговоре с Приштином, и да у овом тренутку то није услов, али да нико не зна шта ће бити за 10 или 15 година, наводи се у саопштењу.

– Ви сте у праву да Србији у овоме часу нико не тражи признање Косова, али у тим флоскулама, ми мало по мало чинимо ствари које ће довести до де факто признавања. Мене грађани нису бирали да причам бајке, већ да говорим истину – рекао је Николић.

До сусрета председника Србије и немачког амбасадора дошло је након што је Николић оптужио Вилхелма да „је прешао границу лепог понашања“ посредном тврдњом да Николић лаже.

Састанак Томислава Николића и Хајнца Вилхелма – решене све несугласице?

Београд — Несугласице председника Србије Томислава Николића и амбасадора Немачке у Србији Хајнца Вилхелма, по свему судећи, решене се после данашњег састанка.

Како каже шеф дипломатије Србије Ивица Дачић, односи две земље нису ни били нарушени.

 

Николић се састао са Вилхелмом први пут после сукоба у вези са интерпретацијом изјава европског комесара за суседство Јоханеса Хана о неопходности тога да Србија призна независност „Косова“ уколико жели да постане чланица Европске уније.

Према изјавама репортера с места сусрета, Николић и Вилхелм су се и пољубили при поздрављању.

Истовремено, вицепремијер Дачић изјавио је да односи Србије и Немачке нису нарушени спором председника Томислава Николића и амбасадора Немачке Хајнца Вилхелма.

„Односи Србије и Немачке нису нарушени, већ су заказани сусрети премијера Александра Вучића и немачког амбасадора, интерес свих је да будемо принципијелни и да се смање тензије око те тема, имајући у виду интересе свих страна“, казао је Дачић.

Николић је претходно критиковао немачког амбасадора рекавши да је „прекорачио границу лепог понашања индиректно га оптужујући за лаж“ поводом интерпретација недавне изјаве потпредседника Европске комисије Јоханеса Хана дате у Београду у вези с Косовом.

Дачић је рекао да разуме реаговање председника Николића и да би требало да се разговара о спорним изјавама, штитећи интегритет председника и интересе земље зарад добрих односа с Немачком.

„Без обзира на то шта је Хан рекао, став ЕУ никада не може бити да Србија призна Косово, јер то нису урадиле ни саме (све) чланице ЕУ“, казао је он.

(Танјуг-Бета)