Скандалозно: Мираш провалио у цркву, Вујановић га ослободио

raspop-cpc

Судија Основни суд у Подгорици Ненад Вујановић донио је данас скандалозну одлуку којој је ослободио оптужбе представнике НВО Црногорска православна црква Мираша Дедеића, Драгана Павловића и Јована Томовића, који је оптужница теретила за насилан улазак у цркву у Горњим Рогамима.

У питању је тужба Митрополије црногорско-приморске против Дедеића, Томовића и Павловића, због тога што су 25. августа 2011. насилно ушли у цркву Светог архангела Михаила у Горњим Рогамима, тако што су обили браву на цркви која је власништво Митрополије црногорско приморске.

Судија Вујановић у образложио пресуде је навео да током поновљеног поступка није доказано да су чланови НВО ЦПЦ насилно ушли у цркву.

Да апсурд буде већи, чланови НВО ЦПЦ су током поновљеног суђења потврдили да су  били у цркви Светог аргангела Михаила у Горњим Рогамима 25. августа 2011. године.

У првостепеном поступку, који је на основу жалбе Митрополије црногорско-приморске Виши суд вратио на поновни поступак, судија Вујановић такође је ослободио чланове НВО ЦПЦ оптужби уз образложење да “се ради о специфичном дјелу, те да улазак у цркву, за коју свештеници ЦПЦ нијесу знали да припада СПЦ, није исто што и улазак у туђе просторије, јер се црква не сматра стамбеним објектом“.

Виши суд у Подгорици раније је укинуо пресуду којом су припадници НВО ЦПЦ у подгоричком Основном суду ослобођени оптужби да су прије три године насилно ушли у цркву Светог Архангела Михаила.

Из Вишег суда саопштили су да оптужница Митрополије црногорско-приморске садржи елементе потребне за покретање кривичног поступка, док је судија Ненад Вујановић у првостепеној пресуди навео да дјела која су им стављена на терет нијесу кривична.

Из Митрополије раније су саопштили да се надају да ће Основни суд сада заштити имовину цркве од незаконитих упада неовлашћених лица.

ИН4С