Мираш најављује нова разбојништва његове НВО: Отећемо све храмове СПЦ

miras-dedeic

Челник НВО „ЦПЦ“ Мираш Дедеић запријетио је да ће та његова организација регистрована у цетињској полицији отети све цркве „окупаторске СПЦ“ у Црној Гори.

Он је то најавио у сусрет сјутрашњем изрицању пресуде по  тужби Митроплије црногорско-приморске против њега и самозваних свештеника НВО „ЦПЦ“ Јована Томовића и Драгана Павловића.

МЦП тужи представнике НВО „ЦПЦ“  због тога што су 25. августа 2011. провалили у Цркву Светог архангела Михаила у Рогамима , обијајући браву  на том храму који је власништво Митрополије.

Дедеић је провладином порталу „Аналитика“ рекао да  је то суђење само формалност и да би свака пресуда у корист „окупаторске СПЦ“ била, према његовим ријечима, морлни злочин јер ЦПЦ не може  да обија „своје“ цркве.

„Свака пресуда која би била ријешена у интересу окупаторксе СПЦ, односно њене филијале у Црној Гори, била би морални злочин и за цркву и за државу Црну Гору. Не можемо ми да обијамо наше цркве и манастире, то су глупости. Ми ћемо у њих да уђемо слободно. Ућићемо у све цркве почевши од Цетињског манастира, Влашке цркве, цркве у Ваицама па све редом. Да ли ће то бити за два дана или касније мање је битно. То је процес који је у току  и некад ће морати да буде завршен“, рекао је Дедеић, најављујући тиме нова обијања и окупацију имовине Српске православне цркве.

miras dedeic 1 Мираш најављује нова разбојништва његове НВО: Отећемо све храмове СПЦ

Он је истакао и „да је познато не само њему већ и онима који воде ову државу да је СПЦ окупаторска црква у Црној Гори“.

„Замислите да они бране цркве и манастире од Црногораца који су подизали, градили и чували Црну Гору и њену историју. Они ће морати једнога дана све да врате јер је то имовина ЦПЦ и државе Црне Горе. Мислим да ће то у најкраћем року бити поново у нашим рукама. СПЦ може да функционише али не може да држи земљиште и имовину у свом власништву“, порука је истакнутог функционера НВО „ЦПЦ“ Мираша Дедеића.

Сјутра пресуда Дедеићу због обијања цркве

Основни суд у Подгорици требало би сјутра да донесе пресуду представницима НВО Црногорска православна црква Мирашу Дедеићу, Драгану Павловићу и Јовану Томовићу, који су оптужени за насилни улазак у цркву у Горњим Рогамима.

У питању је тужба Митрополије црногорско-приморске против Дедеића, Томовића и Павловића, због тога што су 25. августа 2011. насилно ушли у цркву Светог архангела Михаила у Горњим Рогамима, тако што су обили браву на цркви која је власништво Митрополије црногорско приморске.

У поновљеном поступку пред Основним судом у Подгорици тужилац, свједоци и одбрана остали су при претходним исказима.

vujanovic fejzic miras dedeic Мираш најављује нова разбојништва његове НВО: Отећемо све храмове СПЦ

Виши суд у Подгорици раније је укинуо пресуду којом су припадници НВО ЦПЦ у подгоричком Основном суду ослобођени оптужби да су прије три године насилно ушли у цркву Светог Архангела Михаила.

Из Вишег суда саопштили су да оптужница Митрополије црногорско-приморске садржи елементе потребне за покретање кривичног поступка, док је судија Ненад Вујановић у првостепеној пресуди навео да дјела која су им стављена на терет нијесу кривична.

Ненад Вујановић суди и у поновљеном поступку.

Из Митрополије су саопштили да се надају да ће Основни суд сада заштити имовину цркве од незаконитих упада неовлашћених лица.

ИН4С