Хочевар: Добар однос са СПЦ, али после свеправославног сабора 2016. све ће ићи лакше и другачије

irinej hocevar 1

Света столица подржава европски пут Србије с обзиром на то да је њена жеља потпуна интеграција Европске уније, изјавио је београдски надбискуп Станислав Хочевар истакавши да сада све зависи од Србије колико ће те односе интензивирати.

– Србија само може да зна да је подупирана са једним од највећих ауторитета јер жеља Свете столице за потпуном интеграцијом Србије је велика. Света столица ће чувати и унапређивати ту могућност потпуне интеграције Европске уније – рекао је Хочевар у интервјуу агенцији Танјуг.

Поводом изјаве поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање који је недавно у Стразбуру рекао да Европа мора поново да ојача, као и да је свест о сопственом идентитету неопходна за почетак позитивног дијалога са земљама које желе да постану чланице Европске уније, посебно балканским државама, Хочевар је истакао да је тај став Католичке цркве важан због тога јер је морални ауторитет Свете столице велики.

Хришћанство је дало идентитет Европи

Првенствено је, каже, важно јер Света столица редовно добро комуницира са осталим државама.

– Знамо да је хришћанство дало то што је папа назвао индентитетом Европе и ако нека земља, контитет или народ заборави свој индентитет тиме нарушава не само себе већ и могућност дијалога са другим земљама. Зато је тај став папе важан: говори и о историји, али и о нужности садашњег момента! Без заједништва Европе са западним Балканом наш континент не може да има праве будућности – рекао је Хочевар.

Само заједно можемо да чинимо Европу, рекао је он и изразио наду да ће папина препорука свима користити и донети снагу дијалога, заједништва и сарадње што је и најважније.

– Сада све зависи од саме Србије колико ће те односе интензивирати јер колико ће јача бити сарадња толико јаче можемо једни другима доприносити – навео је.

Папа спреман за посету Србији

Говорећи о до сада много пута помињаном доласку папе у Србију, Хочевар подсећа да је поглавар Римокатоличке изразио спремност за ту посету јер је она, како је рекао, веома важна за све нас.

Свакако је важан однос већинске Цркве. Свети отац се жели нормално сусретати са свим патријарсима, па дакле и српским.

– Патријарх представља врховну власт једне аутономне цркве и мора сам да изрази жељу и, дакле, ако његова светост патријарх српски изрази ту жељу нема сумње да ће свети отац бити спреман да се сусретне са њим – казао је Хочевар.

Указао је и на важну и искрену жељу папе Фрање да се сусретне са патријархом московским и целе Русије Кирилом.

И тај сусрет би, према његовим речима, имао велико значење јер све што је папа Фрања до сада изрекао у вези са екуменизмом само говори о томе како је јединство хришћана важно! A говори и о његовој великој и искреној жељи да стварно до тог сусрета дође.

Биће онако како одлучи већинска црква у Србији

Српска православна црква има у тим дијалозима велику улогу и представља мост у сарадњи Римокатоличке цркве посебно са неким православним црквама.

Папа Фрања је, каже Хочевар, врховни поглавар Католичке цркве, али и централна личност читавог хришћанства и суверени поглавар једне мале државе, па је зато уобичајено да га у посете позивају представници већинске цркве, али и државе.

– Довољно је, као што се догодило у другим земљама, да већинске православна црква каже да папу неће лично позивати али да прихвата да Свети отац дође – рекао је Хочевар напоменувши да ће, ипак, бити онако како већинска црква види да је за њу корисно.

Добар однос са СПЦ

За однос Римокатоличке цркве и СПЦ каже да је добар, али да га треба усавршити систематским, редовним дијалогом што значи да увек има предвиђених тема о којима се разговара. До тога ће, сматра, лакше доћи након Свеправославног сабора.

– Очекујемо да ће то бити 2016. године. Тада ће Свеправославни сабор сигурно разговарати о свим међусобним односима. Онда ће свакако бити тај наш дијалог много лакши. Сада је Католичкој цркви теже да разговара са свим православним црквама јер и међу њима постоји различитих ставова о неким практичним питањима – рекао је Хочевар.

Католички бискупи, према његовим речима воде активан дијалог са властима у Србији. Пуно тога је, каже, учињено, али се много тога још очекује.

Као добар пример сарадње он је навео помоћ Каритаса поплављеним подручјима.

– ‘Каритас је у овој години поплава имао два велика програма – ургентни када се помогло да се спасавају голи животи у коме је Католичка црква преко Каратиса даровала најмање миллион евра и рехабилитациони програм који ће трајати до краја фебруара. Тада планирамо трећи пројекат који ће бити превентивног карактера – објаснио је београдски надбискуп.

Пројекат за спречавање природних кататрофа

Циљ тог пројекта је да се спрече велике природне катастрофе и то не само на материјалном подручју, већ је информисањем потребно да се припремају људи како би могли сами превенирати неке догађаје, односно посљедице.

Тако би, према његовим речима, Обреновац, симбол највеће катастрофе, требало да постане симбол превенције па су за почетак године планирани округли столови како би се промовисала свеопшта рефлексија шта могу учинити сви

Хочевар поводом божићњих и новогодишњих празника каже да је у овом историјском моменту најважније да сви једни у другима гледамо достојанство које нам Исус даје и да интезивно развијамо међусобне односе.

Сматра да је у Србији посебно то важно и да је управо ту посебна шанса јер постоје различите традиције, мањине било националне било конфенсионалне.

– Aко је међу свима нама врло добар однос то је најбоље искуство за будућост. Миграције су данас велике и уколико јаче успоставимо сада и овде те међусобне односе бићемо најбогатији за будућност у Европи где ће бити много те различитости на свим подручијима – рекао је Хочевар.

Танјуг