Министарка без срама: Не треба вам већа плата од ове (323,14 €)!

„Могуће је посао радити и с оваквим платама и бити мотивисан ако у нешто стварно верујемо“. То је у петак просветарима поручила министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички. Она је дошла на конференцију за новинаре у Влади Србије организовану поводом штрајка у школама и потврдила да наставници у Србији не могу добити никакву новчану помоћ којом би надоместили смањење плата.

Фонет/Д. А.Као што је већ једном рекла, „за то сте гласали“: Кори Удовички

 

Међутим, поред стандардне приче о штедњи, министарка је без имало устезања поручила наставницима да им не требају веће плате да би мотивисано радили свој посао. Подсетимо, просечна плата наставника са мастер дипломом је 39.000 динара, што данас 27. децембра по средњем курсу Народне банке Србије износи 323,14 евра! То је просечна плата наставника у Србији.

– Обраћам вам се како бих грађане Србије подсетила да у 2015. сви морамо да збијемо редове. Тако бисмо направили ону промену коју смо сами себи обећали и коначно променили земљу, која је у стању да сву енергију усмери на неискоришћене потенцијале. Они су сад неискоришћени јер се стално бавимо собом и гледамо како да нам неко нешто да. Разумем наставнике, и ја сам родитељ – рекла је Удовички.

Оне који памте Кори Удовички из времена када је 2002. била министарка за енергетику ова изјава и није превише зачудила. Бранећи поскупљење струје и увођење новог тарифног система, министарка је тада самоуверено поручила да „пензионери који не могу да плаћају струју могу да продају своје велике станове“.

Министаркина изјава наишла је на оштро негодовање синдиката.

– Те испразне реторике нам је већ преко главе. Оно што је Удовички изјавила је у најмању руку непристојно, отужно и гнусно. Ако мисли да се са 39.000 динара може радити посао и бити мотивисан, позивам је да један месец ради и живи са том платом – одговара Драган Матијевић, председник Уније просветних синдиката Србије (УСПРС).

Министар просвете Срђан Вербић имао је пак доста блажу реторику. Вербић је признао да је цео образовни систем погрешно постављен, да разуме наставнике зашто су незадовољни, али да у буџету нема новца да им се испуне захтеви. На питање да ли ће друго полугодиште моћи да почне у школама у којима ђаци не добију књижице, министар није имао конкретан одговор.

– Уколико ситуација буде таква да не будемо имали регуларне услове, наћи ћемо начина да то објаснимо ученицима, јер ће и ово за њих бити велика школа као што су штрајкови то били за неке од нас – рекао је Вербић.

Блиц