Иво Јосиповић: Србија треба да исплати ратну одштету Хрватској

ivo-josipovic-srbija

Загреб — Председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да Србија треба да исплати ратну одштету Хрватској, али да не постоји правни механизам за то.

 

“Не постоји међународноправни механизам којим би се Србија приморала да исплати ратну одштету Хрватској, али сматрам да то треба да уради. Тужбом за геноцид можемо, у случају повољне одлуке Међународног суда, да тражимо одштету, али не целокупну, већ само ону проистеклу из геноцида“, истакао је Јосиповић.

Он је, одговарајући на питања читалаца „Вечерњег листа“, истакао и да је поднео захтев за испитивање уставности закона који спречава трансфер хрватског бранитеља Вељка Марића из Србије у Хрватску.

“Марић је пред судом у Србији, а не пред хрватским судом због одлуке владе ХДЗ да законом ускрати правни значај свакој оптужници надлежних тела у Србији. Са бившим председником Србије Борисом Тадићем сам постигао договор да свако суди својим држављанима и тиме би се поступак против Марића водио у Хрватској, али због наведеног закона Србија не пристаје на споразум којим би се нашим држављанима судило у Хрватској. Зато сам покренуо захтев за испитивање уставности закона јер он спречава трансфер Марића и његовог предмета у Хрватску, али Уставни суд још није донео одлуку“, закључио је Јосиповић.

(Вечерњи.хр-Б92)