Скандал у СО Никшић: Љетњиковац Николе I Петровића уступљен секти „ЦПЦ“

????????

Упркос бројним упозорењима грађана и опозиционих одборника, на данашњој сједници СО Никшић, већином гласова је усвојен предлог да се љетњиковац Николе I Петровића уступи на коришћење невладиној организацији коју предводи Мираш Дедеић.

Одборницима се, прије усвајања Дневног реда, обратио Марко Ковачевић из Демократског фронта, тражећи да се ова тачка уопште не разматра:

„ Уколико се оглушите о овај захтјев, упозоравам вас да нећете гласати само за уступање љетњиковца НВО „ЦПЦ“, већ да ћете се опредијелити да ли сте за Мираша Дедеића или Светог Василија Острошког. Једно с другим, никако не иде“, казао је Ковачевић.

Представница Социјалистичке народне партије  Веселинка Пековић навела је низ законских прописа из којих се, како је казала, види да је та одлука незаконита.

„Нити постоји законски основ за доношење, нити Скупштина општине Никшић може располагати са заштићеним спомеником културе у својини државе, нити се право коришћења таквог објекта може дати без јавног оглашавања. Зато се мора повући, да не би њену законитост морали оспоравати судским путем“ истакла је Пековић.

Опозиција је потом напустила засиједање.

Иначе, током засиједања локалног парламента испред зграде СО Никшић окупило се стотињак грађана, изражавајући протест због намјере одборничке већине.

Спасоје Томић и Александар Вујовић, који су се налазили међу окупљеним грађанима, поручили су преко нашег портала да је „евидентна намјера власти да секташима омогући да у граду Светог Василија изводе своја богохулна бајања, укључујући и нападе на православне светиње у том граду“.

protest niksic ljetnjikovac Скандал у СО Никшић: Љетњиковац Петровића уступљен секти ЦПЦ

„Ми се нећемо зауставити у намјери да уразумимо општинске челнике и покажемо им сву погубност овакве одлуке“, поручио је Спасоје Томић и додао да ће о наредним, конкретним активностима грађана Никшића „благовремено обавијестити јавност“, пошто се „нешто мора учинити“ за спас града.

Одборник ДФ-а Марко Ковачевић је у изјави за портал ИН4С казао да ће са својим колегама размотрити адекватан одговор на, како је рекао, ову „лакрдију без преседана у историји Никшића, која вријеђа славне тековине овог града, а посебно успомену на Краља Николу, чију имовину власт данас крчми и уступа сектама“.

Одговориће грађани, али и сила Светог Василија

Објекат површине 116 метара квадратних, са земљиштем од преко хиљаду квадрата, изграђен је 1878. године. Завод за заштиту споменика културе га је 1964. године уписао у Регистар непокретних споменика културе.

Владајућа коалиција СО Никшић je коришћење љетињиковца одобрила без икакве надокнаде. Један у низу куриозитета везаних за овај скандал је да се у предлогу Одлуке о уступању љетњиковца, у члану 2 прецизира да објекат „ не би смио бити коришћен за пропаганду и у вјерске сврхе (!?)“.

„Пошто је Црна Гора пуна парадокса, ово није ни први ни последњи који се догодио, али је по својој тежини свакако у самом врху. Господа одборници који су данас дали глас да се дарује секта оваквим поклоном, нека се упитају какав ће одговор бити њихових грађана, али још више како ће на ово одговорити жива сила Светог Василија Острошког, заштитника нашег града“, рекао нам је Спасоје Томић.

ИН4С