Руси праве “Нојеву барку“

lekari-doktori-laboratorija-istrazivanje

Државни универзитет у Москви добио је највећа средства икада како би скупио ДНК сваког живог и истребљеног створа, и тако направили прву базу ове врсте у историји човечанства.

Овај подухват иако није баш налик Нојевој барци, у великој мери подсећа на ту причу из Библије.

“Назвао сам овај пројекат ‘Нојева барка’. Овај пројекат представља базу података у којој ће бити смештено свако биће на Земљи. Ово је задатак који смо сами себи задали“, рекао је ректор универзитета у Москви Викторк Садивничи.

Огромна “барка“ требало би да буде завршена 2018. године, а заузимаће површину од чак 430 километара квадратних. Она ће бити направљена на делу кампуса универзитета.

“Бићемо у могућности да криогенички замрзнемо и држимо разне ћелијске материјале, који после могу да се репродукују. Ова база че, такође, имати информационе систем, не мора баш све да стоји у Петријевој шољи“ додао је Садивничи.

Он је додао да ће база података бити повезана са другим сличним установама у земљи, а није искључено да ће бити у вези и са објектима такве врсте и у иностранству.

“У случају да овај пројекат буде реализован, биће то велики скок у руској историји, пошто бисмо били прва нација која је направила неку врсту Нојеве барке“, истакао је ректор московског универзитета.

Русија, наравно, није прва која покуашава да направи овакав пројекат. Британија је нешто слично урадила са својим пројектом “Замрзнута барка“, који представља начин очувања свих угрожених облика живота. Овај пројекат је први своје врсте.

Новости Онлине