Блиц: Томислав Николић свађа Србију са Западом

Tomislav-Nikolic-3

Брисел ће оштро упозорити Београд уколико председник Томислав Николић настави да се јавно свађа са комесарима ЕУ и западним амбасадорима.

Последњи испад Николића против европских дипломата у вези је са изјавом амбасадора Немачке Хајнца Вилхелма „Блицу“ да нико од Србије не тражи да призна Косово, те да то није тражио ни европски комесар Јоханес Хан. Николић је реаговао оценом да га амбасадор Вилхелм индиректно оптужује да лаже, чиме је „прекорачио границу лепог понашања“.

 

Такође, Николић је остао при тврдњама да му је Хан рекао да ће Србија морати да призна Косово, иако су то још раније негирали и Брисел и премијер Вучић и шеф дипломатије Дачић.

– Упозорење ЕУ је и то што поглавља у преговорима о приступању нису отворена ове године. Али ако би учестали Николићеви испади, могуће је да нам дође и неко још озбиљније упозорење – оцењује за „Блиц“ Александар Попов из Центра за регионализам.

Попов додаје и да треба видети да ли оваквим изјавама и најавама новог плана за Косово Николић наступа сам или „игра дупли пас са премијером у жељи да припреме одступницу за тешке одлуке које би подразумевале и промену политичког курса“.

Аналитичар Душан Јањић упозорава да би Брисел сада могао да нам постави питање: „Хоћете ли ви да доносите нове стратегије и планове или да примените оно што је договорено?“

Он верује да је Николић, заправо, искористио косовску причу да се „успешно врати у домаћи политички живот“, те да се понаша као да је већ почела изборна кампања.

– Услов за улазак у ЕУ јесте да имате решено питање граница са суседима. Николић се понаша као у реклами, кад детету покажу кајсију, а оно види мармеладу… Дакле, они кажу граница, а он разуме признавање Косова – каже Јањић.

Предраг Симић са ФПН је сагласан да јавни испади Томислава Николића могу само да штете односима Србије и ЕУ.

– Ипак, за Запад је, пре свега, битно оно што каже Вучић – закључује Симић.

Дачић ћути

Николић је од српске дипломатије затражио да реагује на изјаву Хајнца Вилхелма.

– Није моје да одговарам на оно што раде амбасадори…. Са њима треба да разговара Министарство спољних послова – рекао је он.

Ивица Дачић јуче није желео да одговори на питање „Блица“ хоће ли реаговати овим поводом.

Хајнц Вилхелм

Николић је оптужио амбасадора Немачке да је прешао „границу лепог понашања“. Вилхелм је на божићном одмору, па није био доступан за коментар.

Јоханес Хан

Председник Србије тврди да му је комесар ЕУ рекао да ћемо морати да признамо Косово. И у Бриселу су јуче били без одговора, кажу – због божићних празника.

(Блиц)