Дачић: У 2015. години ићи ћу у Приштину да се сретнем са Тачијем

taci dacic rukovanje

СРПСКИ званичници ће током 2015. године одлазити у Приштину и састајаће се са представницима привремених косовских институција, али у Београду тврде да то неће бити билатерални сусрети.

Упркос томе што је новоизабрани такозвани косовски министар спољних послова Хашим Тачи изјавио да је већ позвао премијера и шефа дипломатије Србије да посете Косово и да постоји добра воља да до тога дође, неопходан услов је да се обезбеди статусно неутрални карактер сусрета.

 

Вицепремијер и шеф дипломатије Ивица Дачић потврдио нам је да ће током следеће године ићи у Приштину и да је сусрет са Тачијем у плану. Међутим, Дачић тврди да у Приштину не иде на позив новог министра спољних послова косовских привремених институција:

– Посетићу мисију ОЕБС на КиМ и том приликом ћу разговарати и са Тачијем. У плану је да обиђем све мисије ове организације, и у оквиру тога је и одлазак у Приштину. То није билатерална посета.

Дачић додаје и да Тачи неће добити позивницу ни за један скуп који се у Београду буде организовао под окриљем ОЕБС-а, којем ће Србија председавати од 1. јануара, јер Приштина не учествује у раду ове организације.

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже за наш лист да је за Београд прихватљиво да се премијер и вицепремијер састају са Тачијем само у статусно неутралном формату:

– Ако Тачи хоће да их неким триком угости као функционере суседне државе, онда је то велика заблуда без добрих намера. Директни контакти нису спорни, они су пожељни и дијалог не мора да се води само у Бриселу, већ може бити и у Београду или Приштини, али само ако је статусно неутралан. Дакле, ови сусрети никако не могу бити разговори функционера “двеју држава”.

Дрецун подсећа да је Вучић већ одлазио на КиМ, као на територију Републике Србије.

СКУП МИНИСТАРА

СРПСКИ шеф дипломатије, као и министар привреде, требало би да иду на Косово на скуп министара региона чији следећи домаћин треба да буде Приштина.

Претходни скуп, одржан пре два месеца у Београду, био је у “гимних” формату, односно, без државних обележја, па се очекује да ће и домаћини у Приштини организовати састанке без истицања застава и државних обележја. На ове форуме долазе представници Албаније, Македоније, Црне Горе и БиХ.

Новости