Kрим у мраку, Украjина обуставила допремање струjе

krim most

СИMПEРOПOЉ – Широм Kрима данас jе дошло до нестанка струjе, пошто jе Украjина неочекивано обуставила допремање електричне енергиjе, што jе довело до колапса у саобраћаjу, затварања болница и панике широм тог полуострва.

Железничке станице, пословни обjекти и аеродром били су затворени, семафори угашени, што је довело до колапса у главном граду Симферопољу, а неколико људи нашло се заглављено у лифтовима.

Mинистар енергетике Kрима Сергеj Jегоров изjавио jе да jе Украjина обуставила допремање електричне енергиjе за полуострво, одакле стиже 80 одсто струjе, у 11 сати и 10 минута по локалном времену.

Пошто jе обустава дошла изненада, локалне власти нису могле да активираjу станице на гас, додао jе Jегоров.

Mинистар енергетике Украjине Володимир Демчишин потврдио jе да jе Kиjев прекинуо допремање електричне енергиjе Kриму, уз образложење да jе потрошња у региону премашила лимит наведен у уговору, у периоду када се Украjина сама суочава са рационализациjом потрошње струjе.

Kрим jе после три сата добио електричну енергиjу, пренео jе AфП.

Демчишин jе, такође, рекао да Украjина прави веће резерве електричне енергиjе, пошто jе Русиjа обуставила испоруке угља и додао да су у току у разговори њега и његовог руског колеге у вези увоза угља и елекричне енергиjе.

Украjински премиjер Aрсениj Jацењук изjавио jе да jе енергетско тржиште Украjине у протекла три месеца „у ванредном стању“ и да jе морало да прибегне рестрикциjама струjе, укључуjући териториjе под руском контролом.
„Уколико нема светла у Украjини онда ни териториjе коjе привремено контролишу Руси неће имати светла“, рекао jе Jацењук на данашњем састанку владе.

Танјуг