Заказани протести у Никшићу због предлога о уступању „Црногорској православној цркви“ Љетњиковца краља Николе

raspop-cpc

Група грађана организоваће у четвртак протест, у вријеме одржавања сједнице никшићке Скупштине, захтијевајући да се са дневног реда повуче одлука којом је предложено да се Црногорској православној цркви (ЦПЦ) без накнаде пренесе право коришћења Љетњиковца краља Николе у том граду.

Протест ће, како је најављено, бити одржан испред зграде општине Никшић у 12 сати, док ће остали потези, како су саопштили, зависити од става већине у Скупштини о спорној одлуци коју оцјењују као „незакониту и безумну“.

Организатори су основали фејсбук профил путем кога позивају „све слободомислеће грађане Никшића без обзира на политичку, вјерску и националну припадност“ да се окупе и искажу незадовољство.

„Никшић је град Светог Василија Острошког Острошког, а сви који живимо у њему желимо да богомоље остану вјерницима, а културни објекти у завјештање култури. Не можемо дозволити да се Љетњиковац краља Николе, који је од 1964.године регистрован као споменик културе уступи на коришћење невладиној ораганизацији на чијем челу је рашчињени свештеник Мираш Дедејић“, наводи се у саопштењу Групе грађана.

Они су указали да нијесу против да се Љетњиковац уступи на коришћење некој хуманитарној организацији или клубовима добровољних давалаца крви који немају свој простор, умјесто „организацији која изазива подјеле у Црној Гори“.

Љетниковац краља Николе налази се иза дворца Петровића, а површина здања је 116 квадрата.

Извор: rtcg.me