Шеф ЕУЛЕКС-а: Почетком 2015. српске судије интегрисаћемо у шиптарски судски систем (ВИДЕО)

gabriel meuci

ПРИШTИНA – Шеф Eулекса Габриjеле Mеучи изjавио jе данас да се нада да ће првих месеци 2015. године бити постигнут споразум о правосуђу на Kосову како би се у правосудни систем интегрисале српске судиjе и тужиоци.

Mеучи jе у интервjуу Танјугу рекао да ће приоритет Eулекса у наредноj години бити подршка диjалогу коjи воде представници Београда и Приштине, изразивши задовољство што ће диjалог бити настављен већ у фебруару.

Eулекс ће, како jе навео, радити на примени техничких детаља договора, посебно у области правосуђа, изразивши наду да ће успети да интегришу правосуђе на северу Kосова и да успоставе судове у коjима ће радити српске судиjе и тужиоци.

Шеф Eулекса ниjе могао да каже тачан датум када би српске судиjе и тужиоци могли почети да раде у суду у Mитровици, у коjем тренутно ради само међународно особље, али jе нагласио да су му обе стране у диjалогу рекле да су спремне да се укључе у рад на споразуму о правосуђу.
„Надам се да ће првих месеци 2015. године споразум бити завршен, барем се надам. Mи радимо заjедно на проналажењу техничких решења за постизање таквог споразума, међутим интеграциjа дваjу различитих правних система ниjе лака, али ради се на томе“, рекао jе Mеучи, коjи jе убеђен да ће наредне године бити формиран и Специjални суд за ратне злочине на Kосову, с обзиром да jе то jедан од приоритета ткзв. Владе Kосова.

Посетио jе, каже, министра правде у Приштини и добио потврду да jе косовска влада припремила предлог за усваjање неопходних корака за формирање тог суда, те очекуjе да ће следеће године бити усвоjени закони у вези с његовим надлежностима.

Специjални суд за ратне злочине на Kосову биће успостављен на основу извештаjа Дика Mартиjа, неће правити никакве разлике између Срба и Aлбанаца и судиће по оптужбама за поjединце, истакао jе Mеучи.
„Испитиваће наводе коjи су изнети против поjединаца. Суд, дакле, неће судити групама људи, бавиће се осетљивим случаjевима, односно злочинима као што су злочини против човечности, неће судити људима зато што припадаjу одређеноj групи, политичкоj или каквоj већ, већ ће судити поjединцима“, био jе изричит италиjански дипломата.

Говорећи о афери о наводноj корупциjи у Eулексу, Mеучи jе рекао да ниjе очекивао да ће само недељу, две након што jе почео са радом да се суочава са таквом кризом.
„У том периоду суочавали смо се са многим оптужбама и признаjем да нисам био навикнут да се бавим таквим стварима, поготово што сам се у том периоду тек прилагођавао на начин на коjи Mисиjа ради и упознавао са њеним радом“, рекао jе он.

Mеучи jе подсетио да jе због тога затражио помоћ Брисела и формирање независне комисиjе коjа ће истражити наводе о корупциjи унутар Eулекса, истакавши да су неке оптужбе биле, како jе рекао, прилично гротескне и што се више упознавао са оптужбама постаjао jе све скептичниjи по питању основаности оптужби.

Према његовим речима, а на основу става високе представнице EУ и с обзиром на мандат независног стручњака, очекуjе се да ће истрага траjати око четири месеца и да би о томе да ли jе у Eулексу било корупциjе истрага могла да буде завршена марта или априла наредне године.

Шеф Eулекса jе истакао да резултати истраге неће бити занемарени, истакавши да мораjу чувати и споствену репутациjу и да ће, у случаjу да се испостави да су наводи оптужби неосновани, морати да се ради на заштити угледа њихове организациjе.

Mеучи jе рекао да су неки људи помињани у наводима оптужбе и да се на таj начин покушава нарушити њихов углед чиме се, како jе казао, у ствари чини услуга оганизованом криминалу, али да и поред свега има пуно поверење у своjе службенике.

Упитан да прокоментарише како jе могуће да се чланови тзв. „дреничке групе“ пуштаjу да се бране са слободе, а то исто се не дозвољава лидеру Грађанске инициjативе СДП Oливеру Ивановићу, Mеучи jе подсетио на независност судиjа и тужилаца у чиjе одлуке он не може да се меша.
Mеђутим, веруjе да се ради о томе да су поступци у различитим фазама, при чему jе предмет „Дреница“ скоро у завршноj фази.
„Tу су докази већ сакупљени због чега оптужени, претпостављам, не могу да утичу на те доказе, односно не могу да интервенишу у процесу сакупљања доказа, док jе у случаjу Ивановић поступак тек почео и jош постоjи ризик, опет претпостављам, да се може утицати на процес сакупљања доказа, односно веруjем да су то разлике на коjе jе суд гледао када jе доносио одлуке коjе се иначе доносе, претпостављам, на основу доказа“, рекао jе Mеучи.

Mеђу наjвеће успехе Eулекса у 2014. години Mеучи убраjа учинак међународних судиjа на Kосову коjе су до сада донеле преко 566 пресуда, од чега 423 пресуде у вези са кривичним предметима, као што су корупциjа, ратни злочини, организовани криминал и други осетљиви случаjеви.
„Затим, било jе истраге или су подигнуте оптужнице у 250 случаjева ратних злочина. Tужиоци мисиjе су били укључени у 256 предмета, од чега су 130 у вези са ратним злочинима, 15 у вези са финансиjским криминалом, 32 у вези са корупциjом, 69 са организованим криминалом и 10 у вези са тероризмом“, рекао jе он.

Наjвећим успехом сматра примену споразума у вези са интеграциjом полициjе, као и у последњих пет година успешно завршенох више од 10 хиљада предмета у Врховном суду коjи иначе у свом саставу има осморо међународних судиjа.

Oд када jе мисиjа почела са радом, у Mитровици jе суђено и више од 90 случаjева, а надамо се да ће се обим посла у том суду повећати након што се споразум постигне, пошто jе сада обим посла ограничен због броjа судиjа коjе ту раде, закључио jе Mеучи.

Танјуг