Да ли ће се Мираш уселити у летњиковац краља Николе I Петровића у Никшићу?

cg-Niksic--letnjikovac-knja_620x0

НИКШИЋ – У дотрајалу зграду некадашњег летњиковца краља Николе I Петровића, која је деценијама руина (заштићени споменик културе), по свој прилици уселиће се Мираш Дедеић са својом свитом из НВО „Црногорска православна црква“. Све ће се знати сутра када ће на седници локалног парламента одборници одлучити да ли ће летњиковац дати овој дружини. Вест је огорчила житеље Никшића, града чији је покровитељ и духовни заштитник Свети Василије Острошки. Преко друштвене мреже „Фејсбук“ позивају се грађани да се у четвртак окупе испред зграде СО и протестују за одбрану традиције Црне Горе и Никшића.

Објекат површине 116 метара квадратних, са земљиштем од преко хиљаду квадрата, изграђен је 1878. године. Завод за заштиту споменика културе га је 1964. године уписао у Регистар непокретних споменика културе. Владајућа коалиција ДПС-СДП намерава да коришћење летињиковца одобри без икакве надокнаде!

– Погрешно се позивајући на више чланова Закона о локалној самоуправи, Закона о државној имовини и заштити културних добара, уз Статут општине, СО Никшић формулисала је предлог одлуке. Реч је о покушају да се верификује противправна одлука о давању на коришћење летњиковца краља Николе тзв. Црногорској православној цркви, непризнатој на свим нивоима канонских православних цркава, све до највиших у црквеној хијерархији, наводи се у саопштењу Демократске народне партије.

И из самог предлога одлуке види се колико је читава намера контрадикторна, да се на крају и не зна каква би и била функција тзв. ЦПЦ у простору летњиковца краља Николе, који је у својини општине Никшић. ДНП наводи члан 2. по коме објекат не би смео бити коришћен за пропаганду и у верске сврхе!

– То значи да би ова непризната, неканонска црква имала једино обавезу да га штити од даљег пропадања, и ништа више. У овој партији подсећају да се на овај начин неприметно жели прогурати једна непримерена одлука.

– Као један од разлога за доношење овакве одлуке наведен је и податак да поменути објекат већ дуже време нико не одржава, па је у лошем стању, а Општина Никшић, гле чуда, присетила се да га спасе, тако што ће га дати на коришћење никоме другоме до баш канонски непризнатој цркви. А притом се, наравно, нико и не прозива за то, што је овај објекат од изузетног значаја за културу и историју Црне Горе доведен у стање у каквом данас јесте.

БОРБА ДРАГОВОЉИЋА

ПРЕ шест година на празник Мале Госпојине 65 мештана Драговољића и Никшићке жупе покушали су да спрече самопрокламованог поглавара канонски непризнате ЦПЦ Мираша Дедеића и његове присталице да у Рисјем Долу озваниче изградњу „манастира“. Успели би у томе да их нису спречиле јаке полицијске снаге. Објекат никада није изграђен, а његове темеље гађали су муње и громови, што је народ протумачио проклетством које је анатемисани Дедеић донео у тај крај.

Велиша Кадић – Новости