Папа Фрања се нада да ће 15 грехова курије бити „окајани и излечени у новој години“

VATICAN-POPE-CONSISTORY

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања критиковао је бирократију Ватикана, наводећи да неки људи по сваку цену жуде за утицајем, живе двоструким животом и „пате од духовног алцхајмера“. Због тога су, каже, заборавили да треба да буду божји људи.

 

Божићну честитку кардиналима, бискупима и свештеницима папа Фрања није испунио само радосним празничним поздравима и добрим жељама. Он је, пре свега, подсетио на 15 грехова курије, за које се нада да ће бити „окајани и излечени у новој години“, јавља АП, а преноси Танјуг.

Папа је подсетио на то како „терор оговарања може хладнокрвно убити репутацију наших колега и браће“, и да „разне клике могу постати рак који прети хармонији тела, убити га и сагорети у такозваном пријатељском пожару“.

Поглавар Римокатоличке цркве нагласио је да неки у Ватикану „пате од патолошке жеље за утицајем“ и да због тога теже ка моћи по било коју цену, чак иако то подразумева клеветање и дискредитоване других у јавности.

Папа Фрања је замерио сарадницима због сплеткарења, каријеризма, бирократске моћи и оговарања које утичу на Свету столицу.

Кардиналима папин говор није баш пријао, млаким аплаузом су испратили његово навођење 15 грехова курије, све заједно са библијским фуснотама и препорукама.

На крају говора, папа је затражио да се сви помоле „како би зарасле ране грехова које сви носимо“ и да би Црква и курија постале здравије.

(РТС)