Трејси Ен Џејкобсон: САД подржавају транзицију Безбедоносних снага Косова у Оружане снаге Косова

TrejsiDzejkobson

Приштина — САД подржавају транзицију Безбедносних снага Косова у Оружане снаге, али је за ту трансформацију потребно много радити на политичком и дипломатском плану. Она је такође поручила да није утицала на формирање ткзв. Владе Косова.

То је изјавила шеф америчке канцеларије на Косову Трејси Ен Џејкобсон за данашњи „Зери“.

 

Трејси Џејкобсон је рекла да је то оправдан план који је произашао из процеса двогодишњег разматрања сектора безбедности на Косову који су САД подржале и својим саветницима.

„Према нашем становишту план је изузетно одмерен, одговоран и прикладан. Мислим да терет за ово пада на владу и о томе сам разговарала с министром (Хакијем) Демолијем, да треба да људима објаснимо тај процес. Не ради се о стварању велике војске, већ о оружаним снагама с прикладном величином која има за мандат да представи где се сада налази Косово у њеном развоју“, рекла је она.

Она је додала је да је то проблем, јер промена имена захтева ткзв. уставне промене за које је потребно две трећине гласова посланика у парламенту и две трећине гласова посланика мањина, а српски посланици нису подржали оснивање ткзв. војске Косова у претходном мандату.

„Због тога је потребно много политичког и дипломатског рада, пре него што то буде ишло на седницу Скупштине“, рекла је америчка амбасадорка.

Говорећи о Заједници општина са српском већином Трејси Џејкобсон је додала да је то питање договорено у Бриселу и све треба да буде у складу с ткзв. косовским законима.

„Њена специфична овлашћења су описана у споразуму, али нису у потпуности ту утврђена. Срби кажу да не желе да то буде слично са невладином организацијом. Ја разумем њихову забринутост, међутим, такође нема потребе за трећим степеном владавине као неки модели о којима се разговарало“, казала је она.

Према њеним речима, заједница би требало да буде орган координације који омогућава наставак финансирања из Србије, како је то предвиђено у плану Мартија Ахтисарија или према Споразуму из априла 2013. године, посебно у областима као што су здравство и образовање.

Трејси Џејкобсон је додала да нема ниједног разлога да Србија не настави да финансира те области.

„Оно чему се ми надамо је да ће ова асоцијација обезбедити транспарентне механизме за финансијску помоћ, јер у прошлости то није било транспарентно. Србија је дала много новца, посебно на северу Косова, од којих непосредно нису имали користи обични људи, већ су се богатили људи на одређеним позицијама“, рекла је шеф америчке канцеларије.

(Бета)