Што не узеше од тајкуна него ударише на пензионере

vucic penzioneri

Нови Сад – Смањење пензија поставило је многим грађанима неједначину, чију неравнотежу између примања и трошкова нису успели да реше, попут Зоре Бојанић коју срећемо на вратима Геронтолошког центра „Нови Сад”, дом на Лиману.

Зора Бојанић је овде била станар, а сада је дошла као гост у посету пријатељима с којима је годинама живела док није морала да се исели јер са смањеном пензијом више није могла да приушти себи боравака у „Оази”.

„Ја сам овде била три и по године и јако сам се навикла и имала сам пуно пријатеља који су ме јако лепо прихватили. Овде сам се и опоравила и проходала. Имала сам 34.000 динара пензију, а соба је била 44.000 па сам и раније доплаћивала тих десет хиљада од издавања једног локала. Мени је пензија смањена за 2.120 динара и то не звучи пуно, али није довољно да останем овде. Сада сам од тог локала направила стан, и задужила сам се 1.000 евра. Ја ћу моћи сада тамо да опстанем, али не одабравам ово. Мислим да нису смели да дирају пензионере“, рекла нам је Зора Бојанић.

Њена ћерка је отишла у Канаду са супругом и дететом у потрази за бољим животом, те је социјална радница Рада Капор, из дома Лиман, веома забринута како ће Зора и други станари који напусте дом бринути о себи.

„Зора Бојанић је један од троје станара који су напустили наш дом јер нису могли више да га приуште након смањења пензија. Брине нас шта ће бити с тим људима. Некима деца неће моћи да додају разлику, неки ни немају децу, неки су их изгубили. Имали смо и кориснике који су напустили дом да би остатак породице живео од њихове пензије, јер су изгубили послове. А њима треба доста медицинске бриге, озбиљни и скупи лекови који нису на листама, доста наших станара има карцином, има их који су малокрвни и треба им посебна исхрана“, упозорава Рада Капор.

У Геронтолошком центру Лиман станује Миливој Недељков, који још увек може себи да приушти живот у дому.

„Имао сам пензију 52.000 и израчунао сам да ће ми сада остати 46.060. Кад платим дом, остане ми 360 динара и да немам уштеђевине морао бих да изађем. Када гледате плате и пензије, смањења до 40.000 су иста, а преко тога су пензије на много већем удару. Како год, израчунао сам да ћу са својом уштеђевином моћи још 5 до 6 година да останем овде, ето, то ми је рок, а после…“, слеже раменима Недељков…

Снежана Милановић – Дневник